top of page

Únor – a co bylo dál

Aktualizováno: 15. 10. 2020

Přestože se v posledních týdnech zaměřuji na zveřejňování článků z blogerské výzvy, nechci zapomínat ani na svá měsíční shrnutí. A konkrétně ten uplynulý týden opravdu stojí za to. Jedním důvodem je dnešek, po kterém opět můžu prohlásit #Ilovemyjob

Ale hezky popořadě :-)


Únor


Můj čtenářský únor byl slabší. Chytla mě totiž něco jako krize, a tak jsem rozečítala nové a nové knihy a měla problém něco dokončit. Dostala jsem se tak o tři nebo čtyři kousky do skluzu ve své Goodreads challenge.


Mám tak za únor pouze šest zářezů, a to 3 audioknihy, 2 knihy a jeden komiks. A zatímco audioknihy se všechny vešly do kategorie velmi dobré až skvělé, s těmi ostatními jsem takové štěstí neměla. Navíc jsem do března přecházela s nadměrně vysokým počtem rozečtených knih, takže se v následujících dnech pokusím opět něco dokončit, než se posunu k novinkám.


Práce a zase práce


Každý druhý měsíc teď budu zažívat shon. Na konci každého sudého měsíce totiž odjíždějí dva rezidenti a hned v následujícím týdnu, tedy prvním v lichém měsíci, přijíždějí noví dva (doteď se jednalo o rezidentky).


Ledno-únorové dámy nám daly poněkud zabrat v závěru pobytu. Povedlo se jim totiž se nepohodnout, ale jejich závěrečný večer už byl naplánovaný jako společný. Zbývalo málo času, a tak nebyla jiná možnost, než ho uspořádat ve stanovený den, jen s drobnou úpravou. Ta spočívala v tom, aby se autorky co nejméně potkávaly, což je v případě společné veřejné události poněkud problematické. Ale povedlo se. Výsledek jsme experimentálně vysílali online na Facebooku Prahy města literatury a je stále možné ho tam zhlédnout.


Tento týden dorazily dvě nové autorky – jedna na českém knižním trhu neznámá, druhá naopak super oblíbená v jistých kruzích – Marli Roode a Natalia Ščerba.


Marli je autorkou knihy Call It Dog, ve které britská novinářka přijíždí do Jihoafrické republiky. Tam se setká se svým otcem, který jí sdělí, že je falešně obviněný z vraždy. Knihu mám právě rozečtenou, takže můžu pouze hádat, že protagonistka bude vyšetřovat, co se vlastně stalo.



Natalia Ščerba je autorkou série Časodějové a Čarodol, magických sérií pro mládež a young adult. Právě v těchto dnech vychází první díl její nové série Lunasterové, a tak jsme při dnešní procházce Prahou zamířily také do knihkupectví Kosmas v Perlové ulici, kde se poprvé s novinkou vyfotila a jednu tam hned podepsala. Prý stále čeká na svého skalního fanouška.


I když mě její knihy zatím nijak zásadně neovlivnily, skoro bych řekla že příliš nebavily a čímsi dokonce vytáčely, mám v úmyslu se do Lunasterů také výhledově pustit. Asi by to chtělo si knihu pořídit, dokud je Natalia v Praze. Čarodol byla jedna z těch únorových dočtených, takže se brzy objeví ve videu.



Soutěž


Začátkem února jsem vyhlásila soutěž pro registrované uživatele webu. Pár dychtivých zájemců se našlo, ale taky jsem objevila jeden nesoulad – vpravo nahoře na stránce (alespoň pokud se díváte z počítače, nikoli z mobilu) se nachází okénko, kde je možné se registrovat. Registrací získáte přístup k dalším funkcím webu. Momentálně jsou to komentáře, ale nevylučuji, že v budoucnu se můžou objevit i "tajné" sekce.


Dole v patičce je potom možnost přihlásit se k newsletteru, tou se ale nestáváte registrovaným uživatelem webu (nezískáváte přístup k dalším funkcím a komentářům). V průběhu února se takto upsala pouze jedna osoba, ale od začátku března to bylo již více duší, rozhodla jsem se proto lehce upravit pravidla soutěže – přidáním věty, která více přibližuje registraci – a do prvního slosování výjimečně přidat i odběratele newsletteru. Ti by měli v průběhu března dostat informaci o tom, že pokud chtějí do soutěže, musí se tu ještě jednou otočit.



Tento web běží na platformě Wix, která je zajímavá mimo jiné tím, že má také vlastní mobilní aplikaci. Můžete si ji stáhnout a po zadání stejných přihlašovacích údajů, jaké jste zadali zde, se možnosti práce s tímto webem ještě více rozšíří (komentáře, chat, správa upozornění apod.). Vstoupit lze také pomocí kódu 9VZNML. Pro mě je výhodná v tom, že snadno vidím všechny členy a můžu tak mezi nimi losovat (a taky si přidávat informace o tom, kdo kdy co vyhrál ;-)


Slosování o první cenu proběhne zítra, tedy v pátek 6. března, kdy budu natáčet video – wrap up únorových knih. Na jeho konci potom roztočím kolo osudu.

 

P.S.: Děsně se těším na Velký knižní čtvrtek, který proběhne 19. března a na který přijede Sarah Perry, autorka Nestvůry z Essexu a Po mně potopa. Vyjde její nová kniha Melmoth, která vznikala v Praze, jelikož tu autorka byla na stejném rezidenčním pobytu jako Natalia a Marli.


Právě čtu Call it Dog a poslouchám Vox


16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page