top of page

Nestvůra z Essexu


Cora Seabornová by měla truchlit. Zemřel jí přeci manžel. Život vedle tyrana však nebyl žádnou slastí, a tak se mladá vdova konečně může věnovat svým koníčkům: dlouhým procházkám, geologickým nálezům a tajemným tvorům. Spolu se svým autistickým synem a jeho chůvou se proto vydává z Londýna do Essexu. Chce zapomenout, ale také začít znovu žít. Její vášeň pro tento kout světa však jen málokdo sdílí. Ona má ale pocit, že nikoho dalšího nepotřebuje. Alespoň dokud nepotká pastora Williama Ransoma, jeho rodinu a essexskou nestvůru.


Britská autorka Sarah Perry zavítala zkraje roku 2016 do Česka v rámci rezidenčního pobytu projektu Prahy města literatury. Zde hledala inspiraci pro knihu Melmoth, která vyjde v anglickém originále teprve na podzim letošního roku, je volným pokračováním Nestvůry z Essexu a která se odehrává v Praze. Do té doby se české publikum může seznámit s její tvorbou, moderním gotickým románem, který je její druhou knihou. Tou je Nestvůra z Essexu (The Essex Serpent), jež se vynořila před prázdninami v českém překladu. Na podzim také vyjde její úplně první dílo, Po mně potopa (After Me Comes The Flood) – vše vydává Argo.


Věrna svému vzdělání, vystavěla autorka v tomto díle nový gotický román. Též je ale možné označovat jej za viktoriánský díky době, ve které se příběh odehrává (1893), a také způsobu vyprávění. Někdo by jej mohl označit za rozvleklý, možná též zbytečně popisný. Jazyk, který využívá, je však nesmírně košatý a rozvitý. Výjimkou tak nejsou ani dlouhá a mnohonásobně vložená souvětí, u kterých nejeden jazykový hnidopich zaplesá. V lecčems připomíná knihu Jonathan Strange a pan Norrel od Susanny Clarke, i když zdaleka tak často nepopisuje vzor na tapetách a barvu závěsů, spíše vnitřní pocity a pohnutky jednotlivých postav. Také po magii tu není ani památky, fanoušci fantasy se tak mohou cítit podvedeni.



Kniha Nestvůra z Essexu není v první řadě o hledání oné nestvůry, ta je pouze dílčím problémem. Pojednává o tehdejší společnosti, přibližuje problémy, které trápily běžné Londýňany, popisuje různé přístupy k medicíně a vědě obecně a nevynechává ani náboženství a samozřejmě pověry. Přesně tím je totiž essexská nestvůra, zejména v očích pastora Williama. Ať se již v kraji ztratí dítě, ovce nebo loďka, zákonitě za to může ona. Kniha velmi detailně rozebírá vnitřní život nejen hlavní postavy, Cory, ale také jejích nejbližších: lékaře, který doufá v její přízeň, pastora Williama, jeho nemocné manželky Stelly, přítelkyně a chůvy Marthy, která se zaplétá se socialistickým hnutím, a mnoha dalších.


Také díky tomu, že se děj knihy odehrává v průběhu celého roku, máme opravdu dobrou možnost seznámit se s osudy a city postav dosti detailně. Coru jsem do značné míry obdivovala, chápala chyby, které udělala, prožívala s ní její naděje i zklamání a dokonce i pocity zamilovanosti. Tato kniha je první po dlouhé době, ze které jsem ještě dva dny pociťovala knížkocovinu, tedy stav, ve kterém bych se do Essexu ráda vrátila. Bylo ale nutné nechat Coru rok po úmrtí manžela konečně nechat žít svůj vlastní život.


Kniha Nestvůra z Essexu rozhodně není pro každého čtenáře. Pokud z výše uvedeného popisu cítíte, že detailní rozpitvávání niterných úvah lidí konce 19. století není nic pro vás, je to pochopitelné. Podobně jako třeba Paní Bovaryová, i tato kniha spíš sedne někomu, kdo má jisté životní zkušenosti, kdo byl třeba zamilovaný do nesprávné osoby, a tak může s postavami do značné míry soucítit.



Na tomto místě však chci zmínit jednu věc, která mi jinak dokonalý čtenářský požitek znepříjemňovala, a tou je práce korektora. Ačkoli knihu vydává nakladatelství, které je známé pro jiné věci než zrovna texty hýřící chybami, v tomto případě uniklo opravdu nadměrné množství detailů a chyb, včetně archaického výrazu “podpaždí”, který se navíc objevuje i ve zcela nepřijatelné formě “nesl pod paždí”. Doufám, že překlady dalších knih Sarah Perry nebudou takto uspěchané a že si jejich čtení užiju stejně jako v případě Nestvůry z Essexu.

 

Sarah Perry

Překlad: Michaela Konárková

Vydal: Argo, 2018

ISBN: 978-80-257-2502-3


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page