top of page

Geek girl


Harriet Mannersová je geek. Je si toho vědoma snad je na to i trochu pyšná. Ví, kolik svalů má kočičí ucho a z čeho sestává dynamit, ale bohužel jí to na oblíbenosti příliš nepřidá. Navíc vypadá jako mimoňka, čemuž nepomáhá ani její nulový vztah k módě, a tak v den, který její jediná kamarádka považuje za svátek, by nejraději ani nevystrčila nos z postele. Jede se totiž na školní výlet na Módní live show, v podání pro geeky na vzdělávací výstavu výrobků textilního průmyslu z pohledu spotřebitele.


Kniha Geek girl britské autorky Holly Smale otevírá šestidílnou sérii (se třemi novelkami uprostřed) pro mladší náctileté čtenářky. A hned tento první díl vyhrál v roce 2014 Waterstones Children's Book Prize a byl nominován na Roald Dahl Funny Prize 2013. Přesto se série v našich končinách netěší velkému zájmu, a tak jsme se v překladu dočkali pouze dvou knih.


Domnívám se však, že je škoda, že se kniha netěší většímu zájmu. Je totiž psaná neskutečně lehkým jazykem a oplývá velkou spoustou vtipných momentů. Navíc končí velkým ponaučením, a díky této kombinaci snadno zapomenete na to, že většina popsaných událostí, které na Harriet na stránkách této knihy číhají, je absolutně neuvěřitelná.


Posuďte sami: Harrietina kamarádka Nat si přeje být na módní show objevena agentem modelingové agentury. Této pocty se však dostane právě Harriet, která je navíc vinou spolužáka a jeho autobusové nevolnosti nouzově převlečená do fotbalového dresu. Má totiž ohromně nový, svěží a nezvyklý look. A tak se rozjíždí dobrodružství, které zahrnuje prakticky okamžitý přílet na focení do Moskvy, kde ji změní k nepoznání a strčí vedle nejhezčího kluka na severní polokouli, aby v zápětí opět bez jakékoli přípravy stanula jako zlatý hřeb módní přehlídky světoznámé módní značky.


Nebojím se knihu označit za teen autofikci. Která dívka by nesnila o tom, že ji objeví agent, prohlásí za novou a neotřelou bytost a z ošklivého káčátka se přes noc stane labuť. Holly Smale to však s Harriet dotáhla na devět knih, a to už obnáší pěknou řádku holčičích snů.


Takže pokud se přenesete přes praktiky, které rozhodně odpovídají spíš dívčím představám o módním průmyslu než reálné situaci, přidáte kombinaci Jonathana a Tana z Queer Eye v roli průvodce touto šílenou šou a ozdobíte velkým žehlením obřího průšvihu na konci, získáte chutný koktejl, který pobaví nejen dvanáctiletá děvčata, ale očividně i poněkud starší ročníky. Díky chytlavosti a svižnému psaní lze tuto 280 stránkovou knihu považovat za jednohubku, kterou zvládnete přečíst za odpoledne a část večera.

 

Holly Smale

Vydal: Argo, 2016

ISBN: 978-80-257-1917-6

Překlad: Veronika Volhejnová


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page