top of page

Srdcerváči 2

Aktualizováno: 15. 10. 2020


Charlie a Nick už vědí, že chtějí být spolu. Čeká je ale ještě hodně přesvědčování okolí, že si o ně nemusí dělat starosti. Nebo se posmívat.


Charlie je gay a ví to, zatímco Nick se celý první díl komiksu Srdcerváči snažil přesvědčit sám sebe, že gay není – vždyť přeci do té doby chodil s děvčaty, tak proč je mu najednou tak hezky v přítomnosti kluka? Ve druhém díle však tento nesourodý pár nemusí přesvědčovat sám sebe o své vzájemné lásce. Je ale potřeba ji dokázat světu.


Nick se seznamuje s Charlieho kamarády, kteří jsou spíš nerdi a geekové, mnoho z nich také nepatří mezi většinovou cis populaci, takže přijetí Nicka do party nevypadá jako big deal. Obráceně je to ale horší, jelikož pro partu sportovců je mužnost až na prvním místě a menšinová orientace rozhodně nepatří mezi typické projevy mužnosti – ať je jakákoli. Perné chvilky tak zažívá nejen Charlie, ale i Nick, a je to právě on, kdo se musí za svého o něco více než prostého kamaráda postavit.


Druhý díl komiksu Alice Oseman Srdcerváči nevyniká nijak výraznou dějovou linkou a i kresba patří spíš do kategorie roztomilého průměru. Vlastně se celou knihou opět vine ona linka spojená s příjemným pocitem, který provází první lásku, ale žádné větší drama očekávat ani nelze.


Tento komiks je důležitý pro něco jiného, a to právě různá zobrazení rozličných druhů partnerských vztahů. Vedle gaye a bisexuála se tak setkáváme i s párem děvčat ze druhé školy nebo trans dívkou v Nickově partě. Ti všichni ukazují, že jakkoli to v životě máte, je to v pořádku, což mnozí tápající mladí lidé, jimž je právě tento komiks určen, potřebují vidět.


Nejedná se tak o knihu skvělou, ale o knihu významnou pro určitou skupinu lidí. Trochu zklamáním je pak možná příběh Tary a Darcy, který je přidaný na samotný konec tohoto českého vydání. Nejedná se o žádnou přelomovou část, pouze dvoustránku o tom, jak spolu dvě děvčata skončí zamčená v kabinetu a dojde jim, že k sobě patří. Nálepka Exkluzivně však apriori vyvolává poněkud jiná očekávání – snad něčeho převratného, snad začátku spin-offu Srdcerváčů, tentokrát v podání dvou dívek.

 

Alice Oseman

Překlad: Romana Bičíková

Vydal: CooBoo, 2019

ISBN: 978-80-7544-904-7


32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Geek girl

bottom of page