top of page

Vegetariánka | Audiokniha


Vidíte knihu s názvem Vegetariánka, v anotaci se dočtete, že je o ženě, která se rozhodla nejíst maso. Možná vás napadne, co je na tom divného? Korejská společnost třeba dříve přistupovala k podobným výstřelkům méně tolerantně, než jsme dnes zvyklí, ale napsat o tom celou knihu?


Tenhle příběh je ale o něčem úplně jiném. Po doposlechnutí audioknihy bych Vegetariánku zařadila do poličky hned vedle Norského dřeva – nejen asijským prostředím, ale také celkovou atmosférou, psychickými obtížemi jedné z hlavních postav, těžko pochopitelnými sexuálními scénami a smutkem, který po ukončení četby či poslechu v člověku zůstává.


Ve Vegetariánce se střídají čtyři úhly pohledu, čtyři postavy, které mají v příběhu hlavní roli, které mají k osudům vegetariánky co říct. Jsou jimi její manžel, sestra, sestřin manžel a konečně také samotná Jonghje (čti cungí), tedy ta, kvůli které tato kniha vznikla.


Zpočátku se vyprávění ujímá manžel Jonghje a popisuje, jak se se ženou seznámili, jaký je on, jaká je ona, jak je obyčejná a jak obyčejný život dosud vedli. Skoro bychom chtěli říct, že nudný, průměrný. Rozhodnutí manželky nejíst maso je tedy jediným výstřelkem, který za posledních několik let zažívá, a je z toho patřičně znepokojený. V průběhu jeho vyprávění se od Jonghje dozvídáme o krvavých snech, které prožívá, o noční může která jí trápí a kvůli které se začíná masu vyhýbat. Máme chuť ji chápat, ale také se divit korejské společnosti, proč na živočišné stravě tolik trvá.


Nejtěžším oříškem však není nudný manžel, který se později stává násilníkem, ale zbytek rodiny s dominantním otcem v čele. Když se rozhodne, že dcera prostě bude jíst, tak bude. Její tichý vzdor je pouze předzvěstí toho, co přijde. Protože ani to, že skončí v nemocnici, není to nejhorší, co si pro Jonghje jihokorejská autorka Han Kang připravila.


Foto: OneHotBook

Vzhledem ke čtveřici postav, jež knihu vyprávějí, vydavatelství OneHotBook zcela pochopitelně sáhlo po čtveřici hlasů. Úvodní části nudného manžela čte Filip Kaňkovský, krátké snové pasáže a situace z pohledu Jonghje vypráví Zdeňka Žádníková Volencová, role sestřina manžela, který nejen pro Jonghje, ale i zbytek rodiny připravil další nevítané překvapení, se ujal Marek Holý a konečně závěrečnou část, ve které kniha dramaticky vrcholí, vypráví z pohledu sestry Inhje (čti inže) Martina Krátká.


Obě mužské role jsou podány přesvědčivě a poutavě. Filip Kaňkovský, který před touto rolí ztvárnil pouze mladého chlapce Endera v proslulé Enderově hře, tu nasadil lehce odtažitý, místy až opovržlivý tón, kterým jakoby už z počátku předznamenal budoucí vývoj situace. Marek Holý získal roli zapáleného umělce, pro kterého je jeho videoart přednější než vlastní rodina, než skrupule, které by mohl mít vůči lidem ve svém okolí. Jeho výkon je uvěřitelný, avšak nevyčnívá – není to potřeba, jeho role zkrátka není tou nejdůležitější v této knize.


A konečně dvě ženy, kolem kterých se kniha točí především – Jonghje a Inhje. Ač hlavní postava, sama vegetariánka nemá tolik prostoru jako jiné role, zejména její sestra. V době, kdy Martina Krátká přebírá hlavní slovo, toho už Jonghje nemá tolik co říct. Lehce zastřený hlas Zdeňky Žádníkové Volencové se tak pro snové pasáže a úvahy o vlastním životě opravdu hodí.


Martina Krátká v roli Inhje ukončuje celou knihu. Vegetariánku tak můžeme pozorovat zvenčí, přesto osobně díky rodinnému vztahu, který mezi postavami drží nezlomitelné pouto. Herečka vhodně střídá akční náboj a melancholické rozpoložení, umí se přizpůsobit tónu různých postav včetně dětí či psychicky nemocných. Její zápal a herecký um tak vyvažují i drobnou vadu řeči, která je zejména zpočátku její části postřehnutelná. Jak se ale vžívá do role, síla situace vytlačuje jakékoli pochybnosti o tom, že by nebyla nejlepší Inhje.



Vegetariánka pro mě byla příjemným překvapením. Nadšené reakce přicházely především od starších žen. Tato (audio)kniha vyžaduje zkušenějšího čtenáře, lehčí znalost Murakamiho také nezaškodí. Kniha získala Man Booker International Prize 2016, takže pravděpodobně očekávání publika bylo vysoké. Není to ovšem dílo pro každého, a pokud preferujete poslech, je tato audiokniha rozhodně skvělou volbou.




5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page