top of page

Ohnivé znamenie | Audiokniha


Kapitán Stein, notár Barbarič a kaprál Jaroš se opět setkávají, tentokrát v Prešporku, aby přišli na kloub vraždám vysoce postavených představitelů města a mizení mladých dívek ze širokého okolí.


Barbaričovu cestu k domovu přeruší naléhavá touha dostát spravedlnosti, nemůže ovšem tušit, že z jedné krátké odbočky se stane plnohodnotné vyšetřování ve velkém a smrdutém městě, na jehož konci nejedna pomazaná hlava skončí na šibenici nebo daleko hůř. Stopa po mizejících dívkách zavádí trojici vyšetřovatelů do prešporského bordelu, který je, světe, div se, spravován s vědomím města, a i kurtizány "na volné noze" odvádějí městu daň. Potom se ale začnou ztrácet také další lidé, kteří jsou do obchodu s těmito specifickými službami zapleteni, a tak mají Stein, Barbarič i Jaroš plné ruce práce – a ještě více po té, co jsou oběti nalezeny s ohnivým znamením vypáleným do kůže na krku.


Ohnivé znamení, slovensky Ohnivé znamenie, je třetí díl série historických detektivek Juraje Červenáka, která momentálně čítá šest knih, přičemž sedmá, Anjel v podsvetí, by mohla vyjít ještě letos. Z dosud poslechnuté trojice si troufám označit právě Ohnivé znamení za nejnapínavější a do značné míry také nejkrvavější vzhledem ke způsobu nakládání s lidmi, zejména ženského původu, ale také trestům, které pachatele potkají.


Audioknihu opět načetl Marek Geišberg, který již v sérii Stein & Barbarič zdomácněl. Jeho výhodou je proto znalost prostředí a také již zaběhnutý způsob vyjadřování jednotlivých postav. Geišberg nemění hlasy, pouze lehce pozmění způsob vyjadřování – ženy působí jemněji, Stein zase úsečněji, Jaroš je hloubavý, přičemž barva hlasu vypravěče zůstává stejná.



Oproti předchozímu dílu, Krvi prvorodených, však došlo k jisté drobné změně. Geišbergův projev působí více plochým dojmem, tempo je příjemné, ale zvuková stopa není tolik dynamická a není tak dobře vyčištěná od rozličného šustění, mlaskání a hlasitých nádechů. Vypravěčův projev se tak možná zlepšil, ale celkový dojem nikoli.


Ne úplně příjemná je také hlasitost hudebního podkresu, který audioknihu otevírá a pod kterým se vedle tiráže začíná odvíjet také první kapitola. Ta se poněkud ztrácí v melodii a není ani dostatečně oddělena od nadpisu kapitoly. Červenák totiž každou část uvozuje krátkým popisem toho, co se v dané kapitole odehraje, zde však není patrné, co je ještě nadpis a co už samotný text. Delší odmlky nebo kratičké jingly by značně pomohly v podstatě každé z osmadvaceti kapitol této více než třináctihodinové audioknihy.


Vydavatelství Publixing, které připravuje také další díl série, Diabol v zrkadle, který zavede Steina, Barbariče a Jaroše tentokrát do Vídně, je obecně na hudební znělky skoupé, přitom je ale obvykle umí zasadit do svých knih přirozeně. Tady se to úplně nevydařilo, stejně jako finální vyčištění zvukové stopy. Doufám proto, že toto pokračování, které má vyjít v září letošního roku, bude po technické stránce spíš příklonem ke Krvi prvorodených než k Ohnivému znamení.


Výkon vypravěče i autora se však díl od dílu zlepšuje, a tak věřím, že se máme na co těšit.

 

Juraj Červenák: Ohnivé znamenie


Série: Stein & Barbarič #3

Čte: Marek Geišberg

Vydal: Publixing & Slovart, 2019





16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page