top of page

TOP 10 nejkrásnějších českých obálek

Na Goodreads už pár měsíců probíhá hlasování o nejkrásnější původní českou obálku. Stále se do něj můžete zapojit nebo nominovat nového kandidáta, přední příčky se však zdají být jasné. Které vydavatelství má největší štěstí na grafiky?



#1 Jiskra v popelu

Sabaa Tahir

Vydal: Host, 2016. ISBN: 978-80-7491-522-2.


O tom, že je tahle obálka nádherná, asi není potřeba diskutovat. Podobný názor sdílí značná část českých recenzentů.


V nedávno proběhlé Knižní battle sice Jiskra prohrála s Ódinovým dítětem o 35 hlasů, může se však alespoň pyšnit prvenstvím mezi přebaly (obálka Ódinova dítěte byla převzata z originálu). #tymjiskra


#2 Všechny barvy Země

Beth Revis

Vydal: CooBoo, 2013. ISBN: 978-80-7447-269-5.


Druhou příčku obsazuje pro mě neznámá kniha Všechny barvy Země, která je závěrečným dílem trilogie. Obálky předchozích dvou dílů, Loď mezi hvězdami a Milion sluncí, přebírají původní obálky, proto v nominaci nejsou zastoupeny.

Kniha má navíc i velmi vysoké hodnocení, proto pokud jako já žijete v nevědomosti, zkuste jí dát šanci.


#3 Cress

Marissa Meyer

Vydal: Egmont, 2014. ISBN: 978-80-252-2952-1.


Na třetím místě se umístil třetí díl série Měsíční kroniky, na jehož závěr v České republice stále a netrpělivě čekáme. Ačkoli se mi víc líbí obálka thajského vydání, uživatelé Goodreads dosadili obálku tohoto retellingu na bronzovou pozici.


Obálky prvního a druhého dílu, Cinder a Scarlet, byly převzaty z nádherných italských verzí, Cress již máme vlastní. Jaká asi bude Winter?


#4 Řekni vlkům, že jsem doma

Carol Rifka Brunt

Vydal: Jota, 2014. ISBN: 978-80-7462-564-0.


Literární debut a momentálně jediná kniha americké autorky má téměř v každé jazykové verzi jinou obálku. Ta česká se povedla natolik, že ji aktuálně můžeme obdivovat na čtvrté příčce.


Příběh o smutku a znovuobjevování lásky a radosti ze života je velmi dobré hodnocený, navíc má našlápnuto na to, aby se z něj stal americký bestseller. A jen tak mimochodem se odehrává v roce, kdy jsem se narodila.



#5 Archiv

Victoria Schwab

Vydal: CooBoo, 2014. ISBN: 978-80-7447-460-6.


První díl plánované trilogie americké autorky s evropskými kořeny má obálku, která je sice inspirovaná původním i dalšími vydáními, je ale zcela nová, ryze česká. Umístila se na páté příčce, její pokračování, Dveře do prázdnoty, jsou momentálně čtyřiadvacáté.


Fun fact: autorka se narodila ve stejném roce, kdy se odehrává kniha Řekni vlkům, že jsem doma, a ve stejném měsíci, jako já.


#6 Zakletá

Orson Scott Card

Vydal: CooBoo, 2013. ISBN: 978-80-7447-160-5.


Nejznámějším počinem Orsona S. Carda je bezesporu sci-fi sága o Enderovi. Zakletá je ale knihou z jiného soudku. Dala by se zařadit mezi moderní pohádkové retellingy, motiv totiž nápadně připomíná Šípkovou růženku.


Dle mého skromného názoru je česká obálka Zakleté nejhezčí ze všech jejích vydání.


#7 Dívka, již jsi tu zanechal

Jojo Moyes

Vydal: Ikar, 2015. ISBN: 978-80-249-2865-4


Dívka, již jsi tu zanechal, má stejnou autorku české obálky jako známější a lépe hodnocená Než jsem tě poznala – Kateřinu Stárkovou. Ale zatímco druhou zmíněnou knihu dnes pořídíte s filmovou obálkou, Dívka vás může okouzlovat stále.


Obálka na sedmé příčce má natolik sympatický design, že ho ani neoblíbená zlatá bestsellerová plaketa nehyzdí.


#8 Odpusť mi. Megan

Abbie Rushton

Vydal: Yoli, 2016. ISBN: 978-80-7549-018-6.


Přiznejme si to. Obálka knihy táhne. Nemáme sice podle ní dílo soudit, ale je tím prvním, co nás na knize, kteoru neznáme, zaujme. A obálka anglického originálu by mě tedy nezaujala.


Tuhle knihu bych si ale přečetla, i když má hodnocení nějakých 72 % na Goodreads a 77 % na české Databázi knih, už jen kvůli té obálce.


#9 obsadila Láska mezi písmenky. Obálka této knihy je možná zajímavá, avšak není originální pro český trh.


# 10 Nejkrásnější

Marissa Meyer

Vydal: Egmont, 2015. ISBN: 978-80-252-2206-5.


Novelka o královně Levaně ze světa Měsíčních kronik uzavírá pomyslnou desítku nejkrásnějších českých obálek.


Příběh, který dost možná prozrazuje to, proč je obávaná královna tolik obávaná, rozhodně stojí za přečtení, a ostudu v knihovničce si s ním taky neutrhnete.


 

Abyste si nepřipadali ochuzeni, místo vynechaného devátého místa přidávám jeden tip:


Řeky Londýna se sice aktuálně nacházejí na 14. místě, jejich design je ale zaručeně originálně český a líbí se mi mnohem více než obálka původního anglického vydání.


Pomyslnou soutěž o nejhezčí původní českou obálku vyhrává CooBoo se třemi zastoupenými tituly v první desítce, na druhé místo pomohly Egmontu Měsíční kroniky.




181 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page