top of page

Pták a Veverčák na útěku | Komiks


Je to vůbec přátelství? Kdybyste se zeptali Veverčáka, na začátku knihy by vám jednoznačně tvrdil, že ne. Nemůže totiž toho opeřence, který si bezstarostně létá po lese a neshromažďuje žádné zásoby na zimu, vystát. A pak je tu ta záležitost s hladovým Kocourem. Která z těchto dvou jednohubek je lákavější?

Poté, co dojde k nehodě mezi hlavními protagonisty a hromadou žaludů, které měly bojácného Veverčáka udržet celou zimu naživu, nezbývá modrému hlodavci nic jiného, než se vydat společně s Ptákem na jih, do teplých krajin. V patách ale stále mají hladového, navíc nyní rozzuřeného Kocoura, a tak začíná dobrodružství – Pták a Veverčák jsou na útěku.


Komiksové vyprávění potěší nejen zvídavé děti, ale i starší čtenáře, kteří ocení jasně vyhraněné charaktery postav. Pták si užívá života, miluje volnost a létání a z ničeho si nedělá těžkou hlavu. Veverčák je oproti němu až příliš opatrný a "bojí se i vlastního stínu", jak se dozvídáme na zadní obálce knihy. Kocour je prostě jen stvoření naštvané tím, že mu jeho oběd stále uniká a navíc se mu posmívá.

Oba protagonisté mají i na poměrně krátkém rozsahu 128 stran možnost vývoje. Společné příhody je učí, že přijmout něco z charakteru toho druhého nemusí být na škodu. Závěr knihy má tak poměrně překvapivé rozuzlení a i když víte, že se blížíte ke konci, přejete si, aby tam ještě pár stránek bylo. Cože, to už je konec? Chci další díl!

Pokračování bude. Nakladatelství Host uvádí jeho vydání v edičním plánu na říjen letošního roku.

Zatímco budete čekat, můžete si udělat test (smůla, nyní už nefunkční), který Host zveřejnil na svém blogu. Jste spíš jako nebojácný Pták, nebo ustrašený Veverčák?

  • výrazná barevná ilustrace

  • jasné rozlišení postav nejen charaktery, ale i barvami

  • bláznivé dobrodružství pro čtenáře jakéhokoli věku

  • obsahuje nová slova, která zaručeně nechcete, aby vaše děti používaly: ptákastický, veverkastický a jejich kombinace

  • příliš krátké, příliš návykové


P.S.: Já jsem Pták








 
James Burke

​Vydal: Host, 2017. ISBN: 978-80-7577-000-4.


11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Srdcerváči

bottom of page