top of page

Příliš dlouhá swingers party | Audiokniha


Seznamte se s Tomášem Koskem – antropologem, který tak dlouho masturboval pod soškou afrického bůžka, až získal speciální magickou ochranu a tím se stal předním českým odborníkem na sexuální magii. Zní to šíleně? Ale přesně takové knihy Františka Kotlety jsou!


Příliš dlouhá swingers party sestává z pěti povídek: Boží tango, Srdeční záležitost, Příliš dlouhá swingers party, ArtefaktPražské kobky.


První z nich nás uvádí do situace, ty další na sebe volně navazují, a to nejen zkušenostmi hlavní postavy, ale i dalšími kumpány, kterými se stanou kolegové z advokátní/detektivní kanceláře pro vyšetřování sexuálně-magických záhad (a že jich po Praze je!) nebo třeba prostitutka Dominika, která se opakovaně objevuje hned v několika dobrodružstvích.


Povídky samotné mají poměrně jednotný rámec: detektivům je prezentován problém, ti jdou od jedné stopy ke druhé, první podezření se vyloučí, následuje řešení, velká akce a konec. V podstatě se nedozvíme, jak to dopadlo se zadavatelem případu, jaké byly další okolnosti apod. Takovými podružnostmi se Kotleta vůbec nezatěžuje a jede hned dál, akce střídá akci.


Je totiž předním představitelem české brakové literatury, která poutá pozornost specifické skupiny čtenářstva, a tak si podobné výstřelky, které by jinému autorovy nebyly tak snadno tolerovány, může zkrátka dovolit. Jednotlivé povídky mají poněkud kolísající úroveň, avšak zabaví, a to je jejich hlavním účelem.


Audiokniha


Krátce po sobě vycházejí v audioknižní podobě nejen všechny tři díly s Tomášem Koskem v hlavní roli, ale také Hustej nářezLovci. Počet audioknižních titulů od Františka Kotlety se tak rázem ze tří, které obstarala postapokalyptická trilogie Spad, zvedl na osm. Ale zatímco Spad vznikal v Brně se zkušeným moderátorem Borkem Kapitančikem, jehož audioknižní kariéra je od té doby na značném vzestupu, Hustej nářez a Lovce si natáčí Epocha sama s méně známými osobnostmi. Do trilogie s Tomášem Koskem se vložila Audiotéka a zvolila hlas Libora Terše.


Tento dabér se u Audiotéky zapsal především jako vypravěč Kingovy sedmidílné série Temná věž. Jeho projev zde byl rozvážný a přemýšlivý (slyšela jsem pouze první díl – Pistolník) a tento způsob si přenáší i do Příliš dlouhé swingers party, což vzhledem k radikálně odlišnému žánru nepovažuji za úplně žádoucí.


Kotleta, to je akce za akcí a například střelbu, kterou ve Spadu uměl Kapitančik skvěle napodobit pouhými citoslovci: „Prásk! Prásk! Prásk“ tady Libor Terš prostě nedává. Jeho střelba je jakousi otázkou, v lepším případě oznámením, že se asi něco děje. Věřím, že v tomto ohledu mohl zasáhnout režisér a vypravěče více vybudit k akci. Terš je jinak důstojným a uvěřitelným Tomášem Koskem, možná trochu méně ironickým, avšak rozhodně více sympatickým hlasem, než jak ho Kotleta napsal.



Čemu se však této audioknize ani za mák nedostalo, tím jsou znělky mezi povídkami. Právě proto, že jsou jednotlivé příběhy často nezřetelně ukončené, by delší odmlka a kratičká melodie nebo jiný zvukový jev pomohl nasměrovat posluchačovu pozornost žádoucím směrem. Jako třeba k tomu, že se bude dít něco nového. Já sama jsem se občas přistihla, že mi přes zalétavé myšlenky změna prostředí úplně utekla a najednou jsem nevěděla, kam se to Kosek dostal a proč. Aha, my jsme v nové povídce!


Zbylé dva díly koskovské trilogie, tedy Velké problémy v malém VietnamuPoslední tango v Havaně, jsou již natočené. Domnívám se, že vzhledem ke krátkému časovému odstupu se celá trilogie nese v jednotném duchu. Tato audiokniha nebyla špatná, Libor Terš je opravdu příjemným vypravěčem, ale je škoda, že jí neujal ráznější režisér s jasnou představou o tom, co knihy Františka Kotlety obnášejí.


Je v tom totiž hlavně akce. A sex. Spousta sexu. A magie.




Audioknihu k recenzi věnovala


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page