top of page

Počátek konce



Když se měl v únoru letošního roku začít prodávat český překlad nejnovější knihy Dana Browna, byla to taková událost, že kvůli ní knihkupectví Martinus uspořádalo speciální akci: půlnoční prodej spojený s promítáním filmu Šifra mistra Leonarda. Přiznávám bez mučení – musela jsem být u toho.


Pamatuji si na první knihu s Robertem Langdonem, která u nás vyšla, jelikož ji mám spjatou s osobními významnými událostmi: tištěnou knihu jsem četla na první zahraniční dovolené bez rodičů, audioknihu jsem poslouchala při poslední návštěvě hostelu, kdy jsem kvůli chrápání spolubydlícího nemohla spát a zařekla se, že příště už jen hotel s pokojem pouze pro sebe.


Šifra mistra Leonarda však není první knihou s americkým profesorem symbologie v hlavní roli – tou jsou Andělé a démoni, u nás známější díky filmu s Ewanem McGregorem. Počátek (orig. Origin) je pátým dílem série.


Dan Brown své čtenáře tentokrát zavádí do Španělska, konkrétně Bilbaa, Madridu a Barcelony. V Guggenheimově muzeu plném moderního a leckdy obtížně pochopitelného umění má dojít k zásadnímu odhalení z úst Langdonova studenta a přítele, miliardáře a futurologa Edmonda Kirsche. Jeho objev má změnit společenské paradigma a, jak jinak, položit všechny církve světa.


O co se nepostaraly čtyři předchozí knihy, má dokonat tato pátá, a v sázce není nic menšího než budoucnost světa. Nezdá se vám to povědomé? A když přidám, že Langdon musí za dramatických okolností uprchnout po boku krásné ženy, jde mu o život a nic není takové, jak to na první pohled vypadá?


Ano, Dan Brown i tento příběh vystavěl podle podobného scénáře jako předchozí knihy v sérii, nezapomněl si rýpnout do náboženství, připravit o život několik lidí a k tomu všemu předvést superschopnosti svého hrdiny. Přesto je jeho pětisetstránková kniha neuvěřitelně čtivou a svižnou záležitostí, která méně sečtělým obdivovatelům pohádek pro dospělé jistě vezme dech.


Hlavním neduhem tak zůstává předvídatelnost – nikoli děje, spíš samotného rozuzlení. Možná nám autor tentokrát zanechal až příliš mnoho vodítek, možná to bylo tím, že využil prvek, který není úplně ojedinělý a již jsem se s ním setkala v jiné knize (byť před dobrými deseti lety). Závěr tak pro mě nastal už nějakých třicet stran před koncem, vysvětlení jsem nepotřebovala a ani následky všech činů nejsou tak závažné a dramatické, jako tomu bylo např. u předchozího Inferna (mimochodem doporučuji audioknihu načtenou Miroslavem Táborským).


Knihy Dana Browna jsou zkrátka srdcovou záležitostí – můžete je milovat nebo nenávidět (zejména pokud trpíte averzí vůči mediálně propíraným bestsellerům). Pokud jste ještě do jeho světa nezavítali, může být Počátek dobrým portálem, jelikož na sebe knihy přímo nenavazují a i díky filmovým zpracováním předchozích dílů je postava Roberta Langdona s tváří Toma Hankse téměř veřejně známou osobností. Znalce nenadchne, ale ani neurazí, a tím se stává ideálním společníkem na dovolenou.




2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page