top of page

Nastavení mysli | Audiokniha


Nastavení mysli je druhá kniha vydavatelstvi Jan Melvil, která se mi dostala do ucha. Zatímco ta první v mém hodnocení nedopadla nejlépe, tuto se nebudu stydět doporučit. Asi ne komukoli, ale věřím, že posluchače si najde.

Kniha je rozdělena do osmi kapitol z nichž první tři vysvětlují, o čem nastavení mysli je, další tři uvádějí příběhy z praxe, předposlední radí rodičům a učitelům, jak ovlivnit nastavení mysli dětí a závěrečná shrnuje a motivuje k vlastní změně.

Problémy této knihy jsou v zásadě dva: je americky ukecaná, takže základní myšlenku lze shrnout v pár větách, a některé kapitoly (zejména ta o sportu) ve mě vyvolávaly pocity frustrace – jako bych mohla za to, že nevynikám, jako by nastavení mysli bylo to jediné, co váš (sportovní) výkon ovlivňuje. Audio zpracování přináší třetí problém: hlas.

Audioknihu načetla Barbora Nesvadbová, herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Prvotní záměna se spisovatelkou Barbarou Nesvadbovou, u které jsem si mohla myslet, že není herečka a že ji vydavatel vybral hlavně kvůli známému jménu, se tak ukázala jako mylná. Hlas Barbory je zvučný a ostrý, avšak málo libozvučný. Vím, že nemám ostatním radit, jak mají dělat svou práci, ale zpočátku mi znělo v hlavě jiné jméno: Tereza Bebarová. Fakt bych si přála, aby tuto knihu četla ona.

Na Barboru Nesvadbovou jsem si však zvykla. Možná to bylo i tím, že se v průběhu čtení více přizpůsobovala vypravěčské roli, a snad se i trochu zlepšilo příliš urputné kladení důrazů. Nastavení mysli jsem tedy doposlouchala a ke konci si musela přiznat, že mě vlastně bavilo. Dalo by se tedy říct, že se mi více líbila druhá polovina knihy – kapitoly o byznysu a rodičovství bych dokonce označila za přínosné.


Nastavení mysli je dvojí: fixní a růstové. Zatímco majitel fixního potřebuje neustále potvrzovat svou schopnost, aby se cítil úspěšný, lidé s růstovým nastavením se více soustředí na zlepšování. Dělání chyb je tedy nesráží na kolena, ale naopak posiluje, učí se z nich.


Kniha je postavena tak, že čtenář či posluchač nejdříve dostane informace o tom, jak se různá nastavení projevují v praxi, a teprve potom, jak je může ovlivnit, a to nejen u sebe, ale i u dětí, které vychovává. Umím si představit, že by tento postup byl opačný, protože jsem se v mnoha případech z reálného života poznávala, ale cítila se frustrovaná. Nevěděla jsem totiž, co s tím mám dělat, případně co udělali moji rodiče špatně. Nebylo na koho se obrátit nebo komu dávat vinu, v závislosti na aktuálním nastavení mysli.

Ačkoli je tedy tato kniha poněkud rozporuplná, věřím, že si své čtenáře či posluchače najde, protože jestli jsem růstové nastavení pochopila správně, je to něco, co by si na světě mělo pořídit daleko více lidí. Konzumace v tištěné formě může být přínosná tím, že méně zajímavé pasáže lze snáze přeskakovat a k důležitým se vracet. Audioknihu je zase možné poslouchat při různých činnostech (žehlení se stává přínosným i pro mozek), před jejím nákupem ale doporučuji poslech ukázky, hlas Barbory Nesvadbové nemusí být pro každého příjemný.

Děkuji Audiolibrixu, že mi umožnil se s touto knihou seznámit.




 

NASTAVENÍ MYSLI

Carol Dwecková

Čte: Barbora Nesvadbová

Vydal: Jan Melvil Publishing, 2016

Délka: 11 hodin 17 minut


41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page