top of page

Audiokniha roku & Hodinový knihkupec

Někdy se to tak sejde. Dlouho nic a potom dvě skvělé akce jenom den od sebe – a tak je tu jeden příspěvek, ve kterém chci shrnout své největší zážitky uplynulého týdne: vyhlašování výsledků ankety Audiokniha roku 2018 a jednu hodinu za pultem knihkupectví Kosmas v Perlové ulici.


V minulé Audioknize roku se mi dostalo té cti být součástí poroty. Tentokrát to nevyšlo, jako revanš jsem však získala jinou skvělou možnost: předávat jednu z cen. Každá z kategorií (a že jich není málo) má svého "patrona" a web Naposlech.cz, pro který píšu recenze, se ujal nejlepších interpretek. Jasně, přála jsem si chlapa a přála jsem si, aby to byl Martin Stránský, ale paní Taťjana Medvecká, které jsem potřásla pravicí, mi byla velmi milou a příjemnou náhradou.


Stalo se to asi tak: Jakub Horák, zakladatel ankety a zároveň šéfredaktor Naposlech.cz, mi sdělil, že bude předávat jednu z cen, tak aby nešel na podium dvakrát, měl by to druhé ocenění předat někdo z recenzenů. A protože se s klukama shodli, že já z nich vypadám nejlépe, stanula jsem na pár vteřin v záři reflektorů vedle moderátora Jana Kovaříka já (loni akci uváděl Tomáš Hanák, Kovařík je ale také charismatický fešák ;-)


Na akci se to hemžilo novináři a známými osobnostmi, takže jen v rychlosti a stručnosti vedle již zmíněných: Jan Svěrák, Josef Somr, Petr ČtvrtníčekMatouš Ruml, Kajetán Písařovic, Erik Tabery... až mě štve, že se ve mně neprobudil extrovert a nešla jsem si pro selfíčka. Tak třeba napřesrok. Mám tu jen jednu fotku, a tu si bez dovolení půjčuji od Lukáše Vavrečky, spisovatele a nového recenzenta Naposlech.cz (na fotce vlevo, muž vpravo je výše zmíněný zakladatel Audioknihy roku Jakub Horák).



Výsledky ankety vás zatěžovat nebudu. Pokud máte zájem, najdete je zde.


Hodinový knihkupec


Tohle byla také vydařená akce, ze které si neodnáším žádné vlastní pubertální selfíčko (zkusím ještě vydyndat od ostatních zúčastněných). Knihkupectví Kosmas nabídlo, pravděpodobně v rámci akce Kniha ti sluší, možnost vyzkoušet si na hodinu práci v knihkupectví. Zájem byl poměrně značný, takže jsem dostala termín společně s jinou slečnou, taktéž knihomolkou Luckou (@luci_co_se_nenudi).


Děkuji za péči, informace, kávu a příjemně strávené odpoledne tamnímu Zanícenému knihkupci (@zanicenyknihkupec) a také za 30% slevu, díky které jsem si domů donesla tři knihy a ještě ušetřila 50 Kč díky kuponu akce Kniha ti sluší.


Práci knihkupce jsem se věnovala natolik, že jsem přerovnala kus zahraniční beletrie, kde byla přeházená abeceda (pokud něco nenajdete, omlouvám se) a odpověděla na jeden dotaz zákaznice. Zněl: "Vy tady pracujete?"


Má odpověď: "Asi půl hodiny," zjevně stačila, a tak jsme ji společně s Luckou a za pomoci stálé knihkupkyně nasměrovaly k novému Vieweghovi.


Knihkupectví Kosmas v centru Prahy slouží z velké části jako výdejna z e-shopu, knihkupci proto často chodí do zázemí, kde jsou balíčky připravené. Tržby však nejsou nikterak závratné (v porovnání s obuví, kde pracuju, jsou to opravdu zlomky) a stejně tak plat – odpovídá knihovníkovi v deváté platové třídě, tedy žádný med. A pak si představte, že půlku výplaty hned necháte v práci – a to i se slevou. Je škoda, že tyto krásné a bohulibé činnosti prostě nevedou k životu na vysoké noze. Spíš budete rádi, když zaplatíte nájem.


Překvapením odpoledne byl pro mě objev Tomáše Kaplana Fojtíka, obávaného recenzenta, který se k této akci taktéž přihlásil. Vzhledem k tomu, že jsem místo plánované jedné hodiny strávila v Perlovce hodiny dvě a asi čtyřicet minut navrch, měla jsem možnost prohodit pár slov také s panem Kaplanem.


Díky za tuto příležitost, za diktátorským kávovarem a jeho věrným sluhou Oldřichem se jistě ještě někdy (brzy) zastavím.



Co podniknu příště? Už méně než dva týdny nás dělí od Světa knihy, takže jdu spíš šetřit síly a peněženku ;-)

 
10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page