top of page

86 & 10-4 – co ksakru v angličtině znamenají?

Slovem dne pro 24. červenec webu Urbandictionary.com se stalo 864511320. Co je to za slovo, ptáte se? Vždyť je to jen nějaký nesmyslný číselný kód. Jenže ve skutečnosti se pod tímto označením skrývá sdělení Vote out Trump, tedy něco jako: "V nadcházejících volbách dejte hlas protikandidátovi, abychom se zbavili Donalda Trumpa."


Pojďme si to rozklíčovat:


86 znamená zbavit se něčeho, odstranit, opustit, přestat něco dělat nebo dojít ve smyslu položky z menu. Původem pro toto označení je podnik v čísle 86 na Bedford Street v New Yorku, který prodával alkohol i během prohibice. Vstupovalo se do něj ze dvora kvůli soukromí zákazníků, a tak, když policie prováděla razii, barman zakřičel: "86 everybody!" Znamenalo to opustit lokál druhým vchodem na ulici před číslo 86.


45 je označení pro 45. prezidenta Spojených států, tedy Donalda Trumpa. Údajně se jedná o nový fenomén, před Barackem Obamou (44) se nepoužíval, dnes lze výjimečně narazit na zpětné značení 41 a 43 pro odlišení George Bushe staršího a mladšího.


11320 je datum voleb, tedy 3. listopadu 2020.



10-4, Roger that


Pokud sledujete akční filmy v angličtině, jistě jste se již setkali s hláškami: "ten four" a "roger". Moje seznámení proběhlo díky počítačové hře Jagged Alliance 2, které vděčím za solidní slovní zásobu v oblasti vojenské techniky.


10-4 pochází z amerického slovníku kódových označení, které využívala především policie v Severní Americe. Vývoj celé řady signálů začal už v roce 1937, postupně byl několikrát standardizován až do 70. let, kdy se začalo přecházet do snáz srozumitelné, přesto stále standardizované "plain speech".


10-4 má stejný význam jako Roger, jedná se o totožný kód, pouze po novelizaci. Jeho význam je potvrzení, OK, rozumím.


Tzv. desítkových kódů existuje celá dlouhá řada, jejich heslo na Wikipedii je velmi přehledně zpracované.


 

Jakou zajímavost na Urbandictionary jste objevili vy?


Právě čtu:


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page