top of page

Cíl | Proces trvalého zlepšování


Tentokrát musím recenzi začít osobním přiznáním: vůbec netuším, kdo byl Eliyahu M. Goldratt, zato však bezpečně vím, proč jsem si u Audiotéky vybrala právě tuto dubnovou novinku: kvůli hlasu Zbyška Horáka.


Tohoto hlasatele a dabéra můžeme znát především jako hlas Jeremyho Clarksona – ano, toho prostorově i akusticky výrazného Brita z Top Gearu. Mou první zkušeností s audioknihou načtenou Zbyškem Horákem byl soubor Clarksonových esejů o strojích, které miluje – Vím, že máš duši. A tak se zrodila láska na první poslech (na tomto webu najdete i recenzi sci-fi Problém tří těles, které taktéž načetl).


Nebýt této souvislosti, audioknihu Cíl bych pravděpodobně minula, stejně jako velké množství jiných ekonomicko-populárně naučných, které mě jednak nelákají svým tématem a jednak nezřídka trpí s beletrií kvalitativně nesrovnatelnou interpretací. Zbyšek Horák však umí udržet posluchačovu pozornost i v patnáctihodinové procházce po průmyslovém závodě.


Milostný román o výrobě


Eliyahu M. Goldratt se rozhodl svou knihu o výrobě pojmout jako román. Byl to však experiment, který se vyplatil. Podle jeho vlastních slov z doslovu čtvrtého vydání, ze kterého vychází i česká audiokniha, se sněhová koule začala kutálet. Autor totiž svou Teorii omezení nedokázal dostatečně efektivně předat pouhým vysvětlováním. Teprve díky zapojení příběhu a konkrétních případů se mohly začít měnit, upravovat a vylepšovat také další, nejen průmyslové podniky. Kniha Cíl (The Goal) poprvé vyšla již v roce 1984.


Vypravěčem příběhu je Alex Rogo, manažer výrobního závodu, který dostatečně nevydělává a navíc je v prodlení v plnění závazků. Alexovi se navíc kvůli pracovní vytíženosti rozpadá manželství a do toho všeho přijde šéf divize s plánem, že pokud se Alexův závod do tří měsíců nepostaví na nohy, budou nuceni ho uzavřít a desítky lidí skončí bez práce – včetně samotného Alexe. Jako šťasná souhra osudu a náhody se potom ukáže neplánované setkání se známým z dob vysokoškolských studií, fyzikem Jonahem.


Jonah však není tím, kdo přijde a řekne, jak by to mělo správně být. Naopak Alexovi a jeho týmu pokládá návodné otázky, aby si na celý postup přišli sami a tak dospěli k poznání. Takové jednání je zcela v souladu s tím, o co se Goldratt snažil, a tak se můžeme domnívat, že do osoby Jonaha vložil část sám sebe.


Ve vedlejší dějové linii se Alexovi nejprve rozpadne manželství, postupně však, částečně díky novým postupům a zjištěním z pracovního prostředí, začne vše dávat do pořádku. Příspěje k tomu i víkendový výlet se synovým skautským oddílem. A právě tak odhalí zákonitosti úzkých míst, neboli omezení, se kterými Goldrattova teorie pracuje. Ve zkratce ji lze shrnout tak, že rychlost skupiny se řídí rychlostí nejslabšího článku.


Na ramenou velikánů


To, že se Alexovi nejen podaří podnik zachránit, navíc se ještě dočká povýšení, snad prozradit můžu. Jak k tomu dospěl, jakými peripetiemi si jeho tým musel projít a jaká byla jeho zjištění, si však musíte poslechnout sami. Celá audiokniha má 16 a půl hodiny, přičemž hlavní část končí zhruba hodinu a tři čtvrtě před koncem.


K audioknize, na jejíž výrobě se opět podílela Audiotéka s vydavatelstvím Bookmedia, je připojena také stať Na ramenou velikánů, která vysvětluje rozdíly mezi Teorií omezení a Lean. Navíc uvádí skutečné příklady z firmy Hitachi. Samostatně by nejspíš dávala smysl opravdu jen člověku, který se plánováním průmyslové výroby zabývá. Díky předchozímu románu však její smysl pochopí i laik.


Měl by si však laik takovou knihu poslechnout? Pokud není také bezmezným fanouškem Zbyška Horáka, pravděpodobně k tomu nebude mít důvod. Kniha vám prvoplánově neprozradí, co máte dělat, ani vám nepomůže zlepšit manželství. Jako thriller či lovestory o muži, který šéfuje fabrice, to také není úplně nejnapínavější čtení. Mohli byste se však nechat nalákat podtitulem Proces trvalého zlepšování. Pokud pochopíte, co se vám Eliyahu M. Goldratt snaží sdělit, získané poznatky můžete přetavit do prostředí, ve kterém se pohybujete právě vy.


Proč audioknihu?


OK, chápu, že mé nadšení pro interpreta nemusíte sdílet. Nicméně pokud se pro knihu rozhodnete, máte v současné době dosti omezené možnosti. Knižní verze totiž není úplně snadno k sehnání, a to ani v knihovně (teď nemyslím ty specializované, kam se vám kvůli jedné výpůjčce nechce registrovat).


Audiokniha je dost dlouhá a díky vypravěčovu přiměřenému tempu tentokrát nedoporučuji zrychlování. Navíc jsou místa, kde je dobré se soustředit, a tak je potřeba zajistit si nerušený poslech. Audioknižnímu zpracování bych ráda vytkla pouze dvě drobnosti: občas je slyšet polykání (zas na druhou stranu je úžasné, kolik toho Zbyšek Horák přečte na jeden zátah) a poměrně málo jsou slyšet znělky. Najdeme je prakticky jen u menších celků ke konci audioknihy, z románové části si na ně nevzpomínám. Přitom právě při změně obrazů by drobné zavýsknutí přišlo vhod, alespoň jako upozornění: „Bacha, bude změna!“ Když už jsou, mají jazzový nádech a působí vhodně.


I když jsem si já osobně z poznatků této knihy příliš neodnesla, těch šestnáct hodin strávených s Cílem nepovažuji za ztracený čas. Když už nic jiného, tato kniha ukazuje, jak se používá zdravý rozum, a také to, že procesy a změny, které na první pohled vypadají jasně ziskově, takové nutně být nemusejí, i když hned nepochopíme, proč tomu tak je.



A co vy, znáte už svůj Cíl?


39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page