top of page

Zdochnuté srdce | Slovenská audiokniha

Aktualizováno: 14. 11. 2019


Než se pustíme do recenze samotné audioknihy, položme si zásadní otázku: Kdo je Eli Elias?


V roce 2009, kdy ve slovenském nakladatelství Ikar vyšla kniha Zdochnuté srdce, se začalo spekulovat o tom, kdo je vlastně autorem či autorkou této knihy. Nezpochybnitelný byl jediný fakt – že jde o pseudonym. Eli Elias má údajně ve smlouvě s vydavatelem doložku o zachování mlčenlivosti ohledně jeho či její skutečné totožnosti. A tak zůstal prostor pro spekulace: jedná se o veřejně známou osobnost? Novináře? Celebritu?


O osm let později je Eli Elias opět na scéně, a to právě díky audioknize (a také 2. vydání papírové knihy), protože žádné další dílo (alespoň literární) od té doby nespatřilo světlo světa. Nebo aspoň Slovenska. V roce 2017 vznikla ve vydavatelství Wisteria Books audiokniha, kterou načetla i v Česku známá slovenská herečka Zuzana Fialová.


Je jen zvláštní náhodou, že právě tato dáma byla jednou z adeptek na pravou identitu záhadné Eli Elias? Její hlas se totiž pro danou roli v satirické knize s nádechem autobiografie až podezřele moc hodí. Mezi dalšími jmény, která v této souvislosti zazněla, se objevují například Marianna Ďurianová či Adela Vinczeová (dříve Banášová). Dalším zajímavým jménem v této souvislosti je potom spisovatelka Barbora Kardošová, která je majitelkou firmy Wisteria Books.


Taký pekný večer alebo Viete, za čo dať kamarátovi po papuli?


Zdochnuté srdce se po svém vydání několik týdnů drželo na prvních třech příčkách prodejnosti a sesadilo tak Coelha či Stmívání. Máme tedy v ruce (potažmo mobilu) 26 kapitol čirého slovenského sarkasmu, který zaznívá ústy středoevropské varianty Bridget Jonesové. Každou z nich navíc zdobí už samotný nadpis, trefný až na půdu.


Příběh vypráví samotná Eli v první osobě. Je to osmatřicetiletá rozvedená matka školou povinné hubaté dcery, na paty jí šlape panovačná matka a navíc tak nějak stále neví, co se životem. Na jednu stranu se trápí zkrachovalým manželstvím, na druhou se bojí znovu citově zavázat. Nemá problém s jednorázovými sexuálními povyraženími, ale jakmile se v ulici objeví její dávná láska z dob gymnaziálních studií, začíná se chovat jako puberťačka – zkrátka jako tenkrát.



Nutno dodat, že svůj hendikep na poli citů si Eli vynahrazuje nadhledem a ironií, která jako by byla její přirozenou součástí. A tak se u čtení či poslechu nejednou zasmějete. Zdochnuté srdce se nevyhýbá ani choulostivým životním situacím, ať již jde o setkání s biologickým otcem, svatby, pohřby a rozličné trapné eskapády zahrnující nespoutaný sex a milenky bývalých partnerů.


Kniha se místy může zdát sprostou, a to v českém i slovenském smyslu tohoto slova. Rozhodně to není nic pro slabé nátury, ale pokud jste přežili výše zmíněnou Bridget, Eli vás jen tak nezaskočí.


Hlavní role jasná, alebo…?


Pokud víte, jak vypadá Zuzana Fialová, můžete si ji při poslechu audioknihy klidně dosadit do hlavní role. Ať už se jedná o hereččino alter ego či nikoli, do Eli Elias se perfektně vcítila a vystihla tak její koketní, melancholické i vzpurné nálady. Navíc její tempo je prostě nezastavitelné! Pokud jste si zoufali nad rozvážným až slimáčím pochodem Ludvíka Krále v Hvězdné pěchotě, Zuzana Fialová vás donutí obout tretry a vyrazit. Původně 168 stranovou knihou tak doslova prolétne za méně než pět hodin (zbývající čtvrthodina jsou ukázky dalších knih vydavatelství).


Trochu větší péči by snesly hudební předěly, které jsou zajímavé zvolenými hudebními nástroji – kontrabasem s občasnou příměsí perkusí. Vzhledem k délce a počtu jednotlivých kapitol se však po chvilce stávají repetitivními.


Zdochnuté srdce není (audio)kniha, která by vás nadchla a nedala vám spát. Je to spíš takové odpočinkové čtení, případně skvělý společník pro dlouhé cesty, ať již po dálnici nebo s vysavačem mezi obývákem a kuchyní. Není problém ji kdykoli vypnout a pokračovat v podstatě z libovolného místa dál, snaha o ucelený příběh je sice patrná, ale jednotlivé skeče často dávají smysl i bez dalších souvislostí.


Zajímavostí této audioknihy je její přihláška do české ankety O2 Audiokniha roku 2017. I když se neprobojovala do nejužšího kruhu finalistů, přesto by neměla uniknout vaší pozornosti. Slovenštinu je v dnešní době potřeba trénovat a poslech audioknih není vůbec špatný způsob.


Audioknihu najdete zde:


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page