top of page

Velký knižní čtvrtek po patnácté

Podobný typ článků jsem ráda psávala pro Zeedee – chystá se velká akce se zajímavými knihami a hosty, u které nesmím chybět, což je dobrá příležitost k tomu, abych se podívala na nabídku a vybrala pár titulů, které mě nejvíce zajímají. Všechny doma mít nemůžu (i když možná...).

Letošní jarní Velký knižní čtvrtek je tedy za dveřmi (už tento týden!) a stejně jako loni na podzim se jeho hlavní akce koná již ne v Městské knihovně v Praze, nýbrž v nedalekém Uměleckoprůmyslovém muzeu. Na patnácté iteraci (říkat tomu ročník se mi nechce vzhledem k tomu, že se koná dvakrát do roka) se představí 15 nových knih, a to jak od českých autorů, tak i zahraničních, vážných i zábavních témat, fantasy i pohádka. I když možná není výběr stejně silný, jako byl v některých z předchozích ročníků, stále je nad čím váhat.



Jako první vybírám pro mě netypickou knihu – Sedm let v Africe od česko-nigerijského autora jménem Obonete S. Ubam. Ten se po náhlé smrti svého otce musel odstěhovat do Nigérie, aby převzal vedení rodinné firmy a celé dědictví tak zachránil.

Tohle je jeho skutečný příběh – Příběh českého syna nigerijského krále, jak praví podnázev knihy.

Autor přijíždí na velkočtvrteční akci a bude jak na pražském, tak i brněnském a hradeckém setkání s autory.

Sedm let v Africe vydává nakladatelství Prostor.





Druhá kniha mě zaujala spíš obálkou, až později jsem se dozvěděla, že je od autorky, která už v českých luzích na Velkém knižním čtvrtku debutovala, a to přesně před rokem. Je jí Kelly Barnhill, jež se proslavila knihou Dívka, která upíjela měsíc. Nyní vydává taktéž Argo její další dílo – Čarodějčin syn.

Kniha bude podle anotace spíše pro dětské čtenáře, nicméně to ani nám zkušenějším nezabrání, abychom si dobrodružství čarodějčina syna a loupežnické dcerky neužili. Vždyť je v sázce osud hned dvou království!

Dílo získalo v USA hned několik ocenění v roce 2014 a 2015, například A Washington Post Best Book nebo A Chicago Public Library „Best of the Best“. Rozhodně se tak máme na co těšit.



O setkání zvířat a robota pojednává kniha Petera Browna Robot v divočině. Autor získal řadu ocenění za své ilustrace a také tato kniha je zdobná a na první pohled zajímavá.

Hlavní hrdinkou je v tomto případě robotka Roz, kterou objeví zvířata na ostrově, zapnou ji a potom už jen můžeme sledovat objevování nového prostředí a soužití dvou naprosto nesourodých druhů (původně jsem napsala živočišných, ale v případě robotky to asi nebude přesné označení).

Opět se bude jednat spíš o dílo pro mladší čtenáře, ale už kvůli těm ilustracím se těším, jak se začtu.

Vydává Mladá fronta.

 

Co jste si z nabídky vybrali vy?


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page