top of page

Velká lež, velký podfuk a ještě větší podfuk – tři dokumenty, které stojí za to

Aktualizováno: 5. 4. 2020

Věřím, že pro mnoho z nás, knihomolů, jsou seriály klasickou prokrastinační kratochvílí. Co si ale jednou pustit něco delšího, než dva díly anime, a ještě se při tom něco dozvědět?


V uplynulých týdnech jsem narazila na trojici dokumentárních filmů, které bych vám ráda doporučila. Spojuje je totiž téma velkých podfuků a mohou se týkat nás všech, i když to třeba nepociťujeme úplně bezprostředně (navíc je v textu skryto také jedno doporučení na knihu).


The Great Hack


Dokument, který můžete zhlédnout na Netflixu, měl premiéru letos 24. července (vůbec jsem netušila, že se dívám na premiéru). Jeho hlavními aktéry jsou tzv. whistlebloweři v aféře Cabridge Analytica (CA). Popisují, jakým způsobem byla data milionů uživatelů Facebooku používána k propagandě ve smyslu ovlivnění volebních výsledků, a to jak při volbě amerického prezidenta, tak i při pozdějším hlasování o brexitu.


V jednom více než dvouhodinovém snímku se vedle sebe odvíjí příběh Brittany Kaiser (na obrázku níže), která v CA pracovala a rozhodla se o praktikách promluvit, investigativní novinářky Carole Cadwalladr, jež měla v úmyslu rozplétat nitky a o celé věci informovat, tak i například profesora Davida Carolla, který požádal CA o všechna svá data, která o něm společnost nashromáždila.


Pokud jste si o aféře Cambridge Analytiky něco zjišťovali, nebo dokonce celou záležitost bedlivě sledovali, nové informace nejspíš nezískáte. Pro nás ostatní je ale dokument The Great Hack zajímavým vhledem do situace. Víte přesně, co se děje s vašimi daty? Budete ještě někdy vyplňovat stupidní facebookové testy, abyste zjistili věc, kterou už stejně dávno víte? Po zhlédnutí tohoto dokumentu asi těžko.



Doporučuju ale dávat bedlivý pozor právě na osobu hlavní aktérky snímku, Brittany Kaiser. Pro CA pracovala a i když na začátku možná byla naivní a nadšená do práce, i když se na konci stala tou, kdo se rozhodl veřejně promluvit, domnívám se, že morálně sebevědomému člověku by došlo daleko dříve, o co tady kráčí. Možná za to mohl strach, možná ocenění, kterého se mladé dívce dostalo od šéfa společnosti, Alexandra Nixe, možná peníze. Kdo ví. Jenom bych byla opatrná při zpodobňování Brittany jakožto oběti celé kauzy – je třeba stále myslet na to, že i ona byla její součástí.


Vynálezkyně: Z kapky krve


Tentokrát zamíříme na HBO Go. Zde měl 18. března letošního roku premiéru dokument The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley. Tentokrát máme možnost sledovat Elizabeth Holmes, která opustila předčasně vysokou školu, aby mohla založit společnost Theranos, jejíž hlavním projektem byl přístroj pro rychlou diagnostiku zdravotního stavu pouze z jediné kapky krve.


Konec zdlouhavých a drahých testů spojených s nepříjemnými odběry krve! Nyní bude diagnostika rychlá, relativně levná a jednoduchá, a to vše díky přístroji jménem Edison.

Byla to právě tato hesla (velmi volně parafrázovaná), na která si Elizabeth získala desítky investorů a nadšených zaměstnanců, ale také její uhrančivý pohled a sebevědomé vystupování.


Její společnost Theranos, která měla sídlo v Silicon Valley po boku slavných velikánů, byla v roce 2014 označována jako nejžhavější technologická společnost a oceňována na 9 miliard dolarů. Elizabeth Holmes v té době bylo 30 let.


Jaké však bylo tajemství této vizionářky a průkopnice moderní vědy?


Celé to byla lež.


Pokud vás případ zaujme tak jako mě a budete se chtít i po zhlédnutí dokumentu dozvědět o případu ještě víc, odkážu vás na knihu Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup od dvojnásobného držitele Pulitzerovy ceny, investigativního novináře Johna Carreyroua.


Dobrou zprávou je, že kniha brzy vyjde i v češtině, a to pravděpodobně v září u vydavatelství Jan Melvil jako Zlá krev.


Podle knihy má vzniknout stejnojmenný film, ve kterém se má role Elizabeth Holmes zhostit Jennifer Lawrence, a také série pro Hulu s názvem The Dropout, kde bude roli údajné vizionářky ztvárňovat Kate McKinnon. Ani jeden z projektů zatím neuvádí datum premiéry.


Why fake accounts dominate Instagram


Třetí z dokumentů jistě ocení i ti z vás, kdo nemají přístup k žádné z výše zmíněných placených služeb. Je totiž volně dostupný na YouTube (v holandsko-anglickém znění s anglickými titulky). Natočila ho holandská produkční společnost VPRO v čele s Nicolaasem Veulem, který se vydal zjistit, jak vznikají instagramoví influenceři a jak lze vytvořit účty s desítkami tisíc sledujících.


O tom, že se dají sledující kupovat, jistě slyšel každý. Nicholaas ale celou akci ukazuje takřka v reálném čase. A "podnikateli", který mu zprostředkuje deset tisíc sledujících za cenu pár eur, je pouhých 15 let.


Dokumentarista se sešel také s osobou, která podobnému byznysu vládne celosvětově a která, z pochopitelných důvodů, nechtěla být poznána (na fotce muž v masce, Nicholaas je vpravo).


Přímo při natáčení 31. srpna 2018 vznikla tato fotka, kterou Nicholaas zveřejnil na svém instagramovém účtu a během pár minut díky zásahu maskovaného kolegy získala přes deset tisíc srdíček.


Dalších praktiky, jak získat sledující (ne vždy úplně legitimní) a jak oblafnout algoritmus, vyplňují tento bezmála padesátiminutový dokument. Zároveň se ale dozvíte, proč to nedělat a jak s tím Instagram bojuje. Pokud s tím bojuje.



Viděli jste? Můžete mi něco doporučit?


 
15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page