top of page

Tokyo story

Aktualizováno: 17. 1. 2021


Alice si skoro ze dne na den sbalila věci a odjela do Tokia. Nikoho tu nezná, skoro všechny naspořené peníze dala za ubytování a její japonština zní místním poněkud výstředně. Má však jeden velký cíl – najít mladíka, o kterém ví pouze to, jak se jmenuje a že je klavírista. Je si ale zatraceně jistá, že i po dvou letech, co opustil Prahu, ho pořád miluje.


Knihy z Pointy jsou pro mě velkou neznámou. Neujal se jich velký a známý vydavatel, přesto si na sebe vydělaly v předprodeji. Znamená to, že nemůžou být špatné, nebo se jen potkal dobrý marketing s bohatým strýčkem?


V případě Tokyo story navíc dostáváme do ruky útlou knížku, kterou si už dva roky před českým vydáním mohli přečíst anglicky rozumějící čtenáři na Amazonu.


Alicin příběh v Tokiu má poněkud pomalejší rozjezd – i když sama Alice by to tak neviděla. Čtenář spolu s ní objevuje spletitosti japonských uliček, metra i nástrah kavárenského průmyslu. Ačkoli česká dívka získává po svém pátrání nečekanou místní posilu, jasný směr kniha nabírá spíš až kolem poloviny. Jednotlivé kroky, které při pátrání podnikne, jsou na jednu stranu logické, na tu druhou však nedává příliš smysl neúspěšné hledání na Googlu v okamžiku, kdy se potvrdí také příjmení hledané osoby.


Rozuzlení děje není příliš překvapivé, Tereza Macková však po cestě nastavila takový trend, při kterém vlastně ani jiný konec neočekáváte – ano, Tokyo story je pravou romantickou komedií v pro nás exotickém prostředí. A v tomto duchu svůj účel plní na jedničku.


Tokyo story je příběhem Alice. Je sice vyprávěn ve třetí osobě, ale celou dobu se autorka zaměřuje na svou protagonistku, dívá se jí do hlavy a proplouvá dějem spolu s ní. Pouze dvakrát si dovolí ústupek, nebo spíš takovou berličku v podobě vyprávění z pohledu jiné postavy, aby její chování zdůvodnila a vysvětlila. Je škoda, že celou pravdu neodhalí Alice sama – ona se vlastně celou pravdu vůbec nedozví.


Tahle knížka není žádnou hlubokou sondou do česko-japonských vztahů (možná do jednoho konkrétního). Přesto si díky své čtivosti a věrně podanému prostředí má šanci čtenáře najít. Jako oddechová volnočasová literatura poslouží, jako letní romantická jednohubka k vodě je téměř ideální.

 

Tereza Macková: Tokyo story

Vydal: Pointa, 2020

ISBN: 978-80-88335-76-4





12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page