top of page

Těžko uvěřitelný příběh


Tenhle příběh je pravda a sním svý brejle, jestli vám lžu. Mohl se stát komukoli z vás – zejména pokud jste dospívající mládež v USA, fanoušci nekonečných seriálů s dětskými hvězdami, které prostě někdy vyrostou, nebo ony vzrostlé hvězdy samotné.


Autorem knihy Těžko uvěřitelný příběh je Chris Cofer, mladý muž, který může o slávě mluvit zcela oprávněně. Už ve svých 21 letech získal Zlatý glóbus za roli v seriálu Glee, dostal se mezi 100 nejvlivnějších lidí podle časopisu Time a jeho knižní série Země příběhů okupuje bestsellerové pozice v žebříčku New York Times.


Jeho pojetí Cashe Cartera v knize, o které je dnes řeč, by se možná dalo považovat za autobiografické, kdyby ovšem byl sám autor známý pro své drogové eskapády, což nejspíš není. Jeho hrdina právě dotočil devátou sérii sci-fi seriálu a hodlá si přestávku před dalším natáčením řádně užít. Nikdo jiný však netuší, že nemá v úmyslu se do seriálu vracet. Proč? O tom je celá kniha. Jenom ostatní protagonisté Těžko uvěřitelného příběhu to ještě nevědí.


Nyní se přesuneme na druhou stranu barikády – mezi bezmezné fanoušky Cashova seriálu. Čtveřice mladých lidí, jež si užívá poslední prázdniny před nástupem na vysoké školy, na které se rozuteče po celých Státech, se rozhodne užít si road trip. Jeden z nich ze srandy pozve i svůj idol, Cashe Cartera. Ten k údivu všech zúčastněných přijímá a opravdu se v den startu objeví u mladíka před domem.


Začíná ztřeštěná pouť, onen těžko uvěřitelný příběh. Kdo by vám věřil, že jste pozvali superstar na soukromou akci a ona skutečně dorazila? Stejně jako Cash jsou však důležití i zbývající členové posádky starého kombíku. V partě se sešli gay, transsexuálka, Japonka píšící seriálovou fanfikci a nakonec ten, který Cashe pozval – jako jediný se jeví jako „normální“, avšak všichni mají svá tajemství, která nechtějí prozradit ani těmto nejbližším přátelům.


V doslovu se dozvídáme, že takto velmi výrazná skupina byla zvolena záměrně. Autor chtěl inspirovat mladé lidi, kteří třeba řeší něco podobného. Ano, v této směsici se najde snad úplně každý.


Příběh, který tato parta prožívá, je svým způsobem přitažený za vlasy, přesto uvěřitelný. Děj má svižný spád a čtenář velmi brzy pochopí, že některé věci nejsou tak, jak se na první pohled zdají být. Samotné rozuzlení je pak poněkud očekávatelné, nicméně i tak slza ukápla. Naivní a slaďoučký, vtipný až ironický, přesně takový je Těžko uvěřitelný příběh. Bylo vlastně škodolibě zajímavé sledovat, jak Cashovo vyprávění bourá představy party nejen o seriálu samotném, ale hlavně o dětských idolech.


Kniha, kterou u nás vydal Fragment, přebírá obal z původního amerického vydání. K její dokonalosti tak chybí snad už jen pečlivější korektura a upravení některých nepřesností v překladu (např. Huey, Louie a Dewey jsou v češtině známí Kulík, Dulík a Bubík, když už si dali tu práci s vymýšlením trhlých překladů jmen jako Dr. Mimóza či Dr. Broskvoňová).


Jinak ale, pokud přijmete premisu toho, že i neuvěřitelné věci se čas od času stávají a že se jedná o knihu pro starší mládež, která má právo na určitá zjednodušení, čeká vás divoká jízda, ve které se nejen zatraceně pobavíte, ale i trochu poučíte. Alespoň doufám.



 

Překlad: Michaela Vaszi

Vydal: Fragment, 2018

ISBN: 978-8025-337-09-7



Pořiďte si knihu přímo u vydavatele:









Nebo třeba zde:


15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Geek girl

bottom of page