top of page

Svět knihy – dny 2, 3 a 4


Jo, najednou.


Jo, je konec. Je to za námi.


Tři dny veletrhu shrnu třemi přirovnáními:


Den 2 – den nákupů

Den 3 – den setkání a audioknih

Den 4 – den výprodejů a fantasy programu




Tak, a teď dlouhá verze:



Den 2 – den nákupů


V pátek jsem do Holešovic dorazila s plánem roztočit tu půl výplaty, navštívit pár akcí a nechat si podepsat několik knih. To se mi podařilo beze zbytku splnit, ačkoli se mi nepodařilo zajistit si Hermionin obraceč času, takže jsem nestihla ani zdaleka všechny přednášky. Ale takový je holt úděl knihomilného návštěvníka veletrhu a domnívám se, že jsem v něm nebyla sama.


Na konci dne můj batoh vypadal takto (krabička vedle slouží k porovnání rozměrů):


Ano, jsou to samé knihy (a svačina).


Celkem jsem jich z veletrhu přinesla domů přes dvacet a většinu z nich nakoupila právě v pátek. Mezi mými favority byly Kronovy děti, Nimbus či Koláčky a spiklenci, tedy samá pokračování sérií, jejichž první díly jsem nečetla.


Paradox? Ale jistě, bez něj by to nešlo ;-)


Za vrcholný zážitek považuju besedu s Tadem Williamsem, jehož knihy jsem taktéž nečetla, ale ten chlap je prostě ztělesněním charismatu. A tak jsem si i jeho knihu pořídila, jen abych měla místo, kam se mi může upsat.




Mezi další podpisy, které jsem získala, můžu zařadit Alvara Enrigueho, jehož knihu jsem dostala od Paseky na zatím posledním Book Clubu a kterou jsem za tímto účelem přitáhla z domova s sebou, a také Tarana Matharu, charismatického Brita, jehož sérii Učedník jsem taktéž nečetla, ale první dva díly vlastním jako e-booky. Knihu Zjevení démona jsem si na stánku Alpressu před autogramiádou zakoupila, ale bohužel musím souhlasit se zlými jazyky, že ty obálky knihám spíš škodí.


Den 3 – den setkání a audioknih


V sobotu dopoledne jesem rovnou zamířila na stánek vydavatelství Tympanum, kde jsem potkala Pavla Renčína, jehož audiokniha Klub vrahů měla vyjít, ale nevyšla. Než něco uspěchat, raději si počkáme. Hlavně jsem se ale na tomto místě setkala s Lukášem Vavrečkou, který je nejen autorem několika knih včetně fantasy Mesopotamis, ale také vášnivým audioknižním recenzentem. A náhodou jsme se nachomýtli křu jedné audioknihy, takže pubertální selfie s alkoholem na sebe nemuselo nechat dlouho čekat (za druhou fotku děkuji právě Pavlu Renčínovi).



A šlo se do fronty na podpis, především se jednalo o knihy Františka KotletyKristýny Sněgoňové. Kdybych jen tušila, že je oba potkám o dva týdny později na Pevnost Conu, asi jsem si to čekání odpustila.


V sobotu otevřela své brány Humbook Stage, kde jsem se minula s další spoustou zajímavých lidí, jenom mě bohužel program nezaujal, a tak jsem v tomto obřím stanu strávila minimum času (upřímně, debata o knižních záporácích mi připadala spíš trapná, pardon, děcka).


V 15:30 se natáčely Audinovinky naživo a já nemohla chybět. Na záznamu se pravděpodobně objeví mé přiznání, že jsem se vykašlala na Audiolibrixí Audioknižní výzvu, a tak mám aspoň předsevzetí své mezery doplnit.


Večer jsem se osobně setkala s Lennym, kterého můžete znát, pokud na YouTube sledujete Komiksové bubliny. Do té doby jsme se neznali, nebo spíš jen krátce před tím jsem ho začala sledovat na Instagramu. Bylo fajn setkat se s někým, kdo toho ví tolik o jednom knižním odvětví (komiksech) a při tom se nechá poučit o tom vašem (fantasy a audio).


Den 4 – den výprodejů a fantasy programu


V neděli jsem zamířila přednostně do přednáškové místnosti Sci-fi a fantasy, ale také jsem jen tak brouzdala mezi stánky a hledala, jaké skvosty v mé sbírce chybí. Nemám úplně ve zvyku čekat na finální výprodeje, ale tentokrát to stálo za to.


Navštívila jsem přednášku Martina Šusta z Arga a XB-1, která se týkala chystaných sci-fi a fantasy titulů, které mají vyjít do konce roku. Oslovila mě kniha Marthy Wells, Výpadek systému, kterou jsem pravděpodobně měla možnost získat jako recenzák od Knih Dobrovský, ale rozhodla jsem si ji raději koupit, abych nemusela na recenzi spěchat, jelikož mám plán opravdu nabitý.


Dále jsem napochodovala ke stánku Arga, u kterého jsem do té doby nic nekoupila. Tentokrát se ale schylovalo k autogramiádě Jakuba Szántó, jehož kniha Za oponou války se na veletrhu stihla několikrát vyprodat, znovu dovézt a znovu vyprodat. Já ulovila předposlední výtisk dostupný na stánku (paní ve frontě za mnou byla vyloženě klikař).


K tomuto stánku jsem se vypravila ještě jednou, a to zrovna v době, kdy startovaly finální výprodeje – v době, kdy se z knihchtivých nakupujících stávají knihchtivé bestie. No skoro. Stála jsem zrovna u komiksů, takže jsem sbírku doplnila o Lady Mechaniku 2 a Noční kouzelnici ze série Řeky Londýna.


Takže hurá domů a příští rok nashledanou. Možná se letost podívám také na podzimní Svět knihy v Plzni, určitě ale chystám wrap up video na YouTube, protože tuhle hromadu pohromadě prostě musíte vidět!


Kompletní přehled všech nových knih najdete také ve zvláštním článku.

 
9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page