top of page

Život a smrt: druhý pohled

Aktualizováno: 16. 10. 2020


Věřili byste tomu, že fenomén Stmívání nás oblažuje již deset let? Jako dárek k výročí nadělila Stephenie Meyerová svým fanouškům novinku – příběh vyprávěný z pohledu chlapce, nikoli však Edwarda. Autorka vytvořila novou verzi prvního dílu trilogie, ve které téměř všechny postavy změnily pohlaví. Z Belly se tak stává Beau, z Edwarda Edythe, z Jacoba Julia a třeba z doktora Carlisla doktorka Carine Cullenová. Jen Charlie a Esmé zůstali takoví, jaké je známe. Stephenie důvod pro toto rozhodnutí zmiňuje v předmluvě.


Knihy vyšly jako dva v jednom, v jediném olbřímím svazku čítajícím přes 800 stran. Egmont využil obálky originální verze – ruky držící jablko na černém pozadí. Do sbírky se tak bude hodit zejména tomu, kdo nepodlehl davové mánii a nemá ve své knihovně první vydání této ságy. Původní verze s Bellou a rudým jablkem tvoří přední stranu knihy, nová, výroční verze s Beaufordem a chlapeckou rukou svírající zelené jablko tu zadní.


Říkám si proč? Proč je ta úžasná nová, přepracovaná a doplněná verze s originálním zakončením vzadu (a s čárovým kódem na přebalu)? (A pod přebalem je kniha vlastně dost obyčejná.)


Zcela pochopitelně jsem začala hned číst novou verzi: Život a smrt: druhý pohled. Původní Stmívání znám lépe z filmové verze, proto jsem neodolala a občas pro srovnání nakoukla i do druhé půlky. A světe div se, zhruba 90 % příběhu odpovídá předloze. Ale těch zbylých deset jsou důvodem, proč se do čtení této knihy pouštět.


Napadlo vás někdy, co by se stalo, kdyby se události v baletním studiu odehrály jinak? Život a smrt má odpověď. Ale prosím ne, nepřeskakujte těch 380 stran. Beau totiž není Bella a Edythe není Edward. Dívky a chlapci nesmýšlejí stejně a tyto změny jsou patrné i na všech postavách, rozhovorech a rozhodnutích.


Zatímco Bella a Edward tvořili tradiční archetypální dvojici „silný muž chránící slabou ženu“, Beau a Edythe spíše odpovídají modelu „jsem obyčejný, trochu upjatý paličák a ta skvělá, krásná, silná, dokonalá žena mě nepřestane fascinovat“. Nevím, jestli tak na vás působil Edward, ale Edythe je v každém ohledu dokonalou ženskou hrdinkou. Možná až příliš. Jakákoli rivalita Edwarda s Jacobem ztrácí význam. Julia je sice Beauovi dobrou kamarádkou, ale její role je ve srovnání s Edythe zanedbatelná. Beau na mě působí silnějším a rozhodnějším dojmem než Bella.


Jiný je také způsob, jakým Edythe reaguje na sluneční světlo. Nejspíš vypadá ještě úchvatněji a rozhodně hrozivěji, než diamantovým prachem pokrytá bledá kůže Edwarda.

Z celého příběhu doslova sálá křehkost první lásky, tak obtížně uchopitelné, protože sebemenší chyba ji může nenávratně roztříštit. Je však v kontrastu se silou a houževnatostí upírky a tento pocit, že ani někdo tak mocný nemůže zcela ovládnout něco tak křehkého, byl po celou dobu čtení moc příjemný. Beau navíc nenaléhá na to, aby se stal jedním z nich.


Bavilo mě sledovat odlišné chování spolužáků, kvůli kterým byl například ples upraven na dámskou volenku, a vlkodlaků, jejichž rodové společenství se z nutných důvodů změnilo na matriarchát. Odlišnou legendu halí také společenství italských upírů. Triumvirát zůstává, avšak pouze ženské společenství by nejspíš bylo příliš nápadné, a tak zůstal na svém místě alespoň Marcus. Pro zvědavce přikládám na konci jmenný seznam hlavních postav a jejich původních předloh.


Jedním z vrcholů příběhu je v obou verzích stopování nomádským upírem a souboj v baletním studiu. A zatímco Bella je pronásledována Jamesem, Beauforda chce lovkyně Joss. Nebýt jen upírkou toužící po jeho voňavé krvi, nevěřila bych jí ani nos mezi očima, tím spíše vlastní existenci. Joss zkrátka není tolik uhrančivá jako James. Druhým jejím problémem je jméno. Bellu totiž doprovází Alice a Jasper. Beaua Archie a Jessamine, zvaná Jess. Jess a Joss tvoří ještě větší pěst na oko než nomád Laurent a spolužačka Lauren z původního Stmívání (a ti se alespoň nevyskytují v jedné kapitole).


Přední (menší) polovina knihy, původní Stmívání, je natolik původní, že slovo od slova odpovídá prvnímu českému vydání z roku 2005. Nejedná se tedy ani o nový překlad. Stmívání a Život a smrt mají jiné překladatelky, proto jsou i v pasážích, jež byly bez větších změn přepsány, drobné rozdíly. Například Bella jede na pláž La Push pětadvacet kilometrů, zatímco Beau patnáct mil. Škoda drobných chyb v korektuře.


Život a smrt: druhý pohled je úžasné letní čtení, avšak zabalit jej s sebou do kufru není vzhledem k velikosti úplně praktické. Považuji ho za „must have“ všech skalních fanoušků Stmívání, ale doporučuji též zvědavcům a všem, kterým chuť přečíst si knihu zkazil dojem z filmového Edwarda. Já jsem nadšena, a vy?




 

Stará vs. nová jména postav:


Stmívání    Život a smrt

Bella       Beau, Beauford

Edward      Edythe

Carlisle     Carine

Esme         Earnest

Jasper       Jessamine, Jess

Alice        Archie

Emmet      Eleanor

Rosalie      Royal

Mike        McKayla

Jessica     Jeremy

Erik        Erica

Tyler        Taylor

Angela      Allen

Lauren      Logan

Jacob        Julia, Jules

Billy        Bonnie Black

Sam          Samantha, Sam, vlčice

Laurent     Lauren

Victoria     Victor

James       Joss

 

Život a smrt: druhý pohled

Stmívání #1,75

Stephenie Meyer

Vydal: Egmont, 2016. ISBN: 978-80-252-3751-9


908 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page