top of page

Saturnin se vrací | Audiokniha


Když se začaly objevovat zvěsti o návratu slavného sluhy, spolu s nimi se vynořily i obavy, jestli autor, který je většinové populaci známý spíš jako nepříliš oblíbený politik, zvládne udržet vysokou laťku Zdeňka Jirotky.


Miroslav Macek však jazykový styl i charakteristiku postav dodržel, a to tak, že byste možná ani nepoznali, že pokračování dobrodružství točících se okolo svérázného sluhy Saturnina pochází z pera jiného autora.


Co vás však jistě brzy přivede na stopu odlišného autorství, je absence jednotícího dobrodružství, které bylo výrazným prvkem díla „pravého“ Saturnina – tedy prázdniny na venkově a následná výprava do civilizace. I původní dílo obsahovalo velké množství odboček, zmínek, odkazů a drobných skečů, Mackovo pokračování je však tvořeno pouze těmito prvky.


Kniha Saturnin se vrací začíná přesně v místě, kde Saturnin skončil – tedy na svatbě tety Kateřiny. Jinak se hlavní děj odehrává rok po původním putování, opět v létě na dědečkově venkovském sídle. Známá sestava se rozrostla o nového člena, strýce Františka, toho jména druhého, nového manžela tety Kateřiny.


Vypravěčem je stále onen nesmělý, staromládenecký úředník, který Saturnina zaměstnává – ve filmu byl jmenován, v knize však zůstává bezejmenným vypravěčem. Za uplynulý rok se jeho vztah se slečnou Barborou sice vyvinul, nikoli však do stavu, že by se odvážil požádat ji o ruku. A tak nezbývá než doufat, že její očividná náklonnost mu bude dostatečným důvodem se právě toto léto rozhoupat.


Saturnin se vrací je kniha tvořená jednotlivými gagy a skeči, z nichž některé jsou, přiznejme si to, vykradené z původního Saturnina, a to často téměř doslovně. Přesto mají tendenci pobavit, zejména v první polovině knihy – do doby, než se začnou opakovat i v rámci jednoho díla. Ocenit však můžeme vynalézavost, se kterou autor zdánlivě nesourodé příhody spojuje do jedné kapitoly.


Audiokniha


Audioknižní verzi Saturninova návratu nečte ani Oldřich Vízner, který ztvárnil filmového Saturnina a propůjčil hlas audioknižnímu zpracování původního díla, ani Ondřej Havelka, který hrál ve filmu onoho zdánlivě bezejmenného vypravěče, nýbrž Miroslav Vladyka. Hlas tohoto herce známého především z televizních filmů a seriálů jsme mohli slýchat například v pořadu Cestománie nebo v dětských audioknihách.


Role Saturninova zaměstnavatele mu i přes jistý věkový rozdíl sedla. Zvolené tempo a dikce dělá čest původnímu dílu. Zejména v úvodní části knihy však v nižších polohách zní, jako by chraptěl, a místy vystrčí růžky nějaké to špatně vyslovené slovo – to se bohužel netýká pouze francouzských jmen (vyslovené H na začátku apod.), ale také běžných českých výrazů, které by zasloužily větší pečlivost. Vytýkat malou pozornost režisérovi však nemůžeme, jelikož se jeho jméno z audioknihy ani webové stránky vydavatelství XYZ nedozvíme.


Vladyka zvládl i takovou nuanci, jako obdiv vypravěče ke slečně Barboře, vyjádřit svým hlasem. Z přednesu cítíme, že je až po uši zamilovaný. I přes fakt, že během chvíle začnou být jeho ódy na krásné nohy vyvolené dámy trochu otravné, je z projevu stále cítit nesmělá zaláskovanost.


Znělky připomínají jazz pouštěný ze starodávného gramofonu. I když znějí poněkud moderněji, než by odpovídalo původnímu dílu či době, ve které se příběh odehrává, výsledek neruší a jsou tak akorát krátké.



Závěrem


I přes výše zmíněné neduhy mohu audioknihu Saturnin se vrací s klidným svědomím doporučit. Důvodem je především nemálo scén, u kterých jsem se nahlas smála, a také zvědavost, jestli se vypravěč rozhoupe požádat Barboru o ruku, jestli nový strýc František opět setře tetu Kateřinu ještě šťavnatějším příslovím nebo jaké zábavné úkoly připraví Saturnin pro Milouše, protože zahálka mladému muži přeci nesvědčí.


Saturnin se vrací je méně než pětihodinová oddechovka, která vám může zpříjemnit čas při úklidu nebo cestě autem (D1 tam a zase zpátky i bez Hobita). Není to žádné hlubokomyslné filozofické ani vzdělávací dílo, ale všichni občas potřebujeme vypnout, ne? Tak proč se nenechat chvíli opečovávat samotným Saturninem?



Saturninovy služby objednáte zde:






3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page