top of page

Řeky Londýna | Audiokniha


Audioknižní verze Řek Londýna vyšla na podzim 2016 v rámci akce Velký audioknižní čtvrtek. Je jednou z mála audioknih, u kterých znám jejich literární předlohu a přesto jsem se rozhodla investovat do dalšího vyjádření. Nejspíš to bude tím, že se mi první příběh mladého policisty Petera Granta dost líbil. A možná to bude také tím, že ve stejném období v češtině vyšla knižní podoba třetího dílu této série. Vzala jsem tedy audioknihu jako příležitost připomenout si začátky tohoto magií obdařeného strážníka.


Jak moc se mi líbila nebo nelíbila knižní předloha, nebudu znova popisovat, je to k dohledání v mé starší recenzi. Při jejím pročítání ale uznávám, že s odstupem času ve mně příběh zanechal pozitivní dojem. Nebo to možná bylo vydařeným druhým dílem, který jsem mezi tím četla (ale nerecenzovala). Každopádně už jsem věděla, do čeho při koupi audioknihy jdu.

Peter Grant tedy stojí opět na začátku své policejní kariéry, znovu je nucen vyslýchat neviditelného svědka vraždy, znovu musí dojednat mír mezi londýnskými řekami a také se musí znovu od začátku naučit kouzlit. Zároveň ale druhé prožívání příběhu přináší zcela nové poznatky. Teprve při něm mi začalo docházet, že Ben Aaronovitch měl charakter i osudy hrdinů velmi dobře rozmyšlené. Některé narážky mi dávaly smysl až při znalosti událostí druhého dílu, Měsícem nad Soho. Mohla jsem si o to víc užít nuance Peterových britsky vtipných poznámek.

Řeky Londýna jsou vyprávěny v ich-formě mladým mužem. Bylo by tedy zvláštní, kdyby hlas vypravěče nebyl mladě znějící mužský. Tomáš Kobr tento požadavek splňuje. K Peteru Grantovi, britskému prostředí i pouličnímu slangu mi jeho barva hlasu i dikce vyhovovaly, i když bych ocenila více práce s odstraněním jeho poněkud výraznějších sykavek. Tento vypravěč také vhodně moduluje hlas pro jednotlivé postavy, takže jak Leslie, tak i inspektor Nightingale jsou jednoznačně rozeznatelní. Jenom jednu část jsem myslela, že přeskočím: když se Peter a Leslie opili. Ano, Tomáš Kobr umí perfektně imitovat opilce, ale když je tímto způsobem přečtena půlka kapitoly, začíná to být dost otravné.


Co však na této audioknize stojí jednoznačně za zmínku, je hudba. Je elektronická, v některých pasážích citelně zkreslená, ale je jí tak akorát, bavila mě a jásám (a to se nestává často).

Obrázek na obalu je převzatý z tištěné verze vydané v roce 2015 nakladatelstvím Argo, jeho autorkou je Kateřina Bažantová a už jen pro tu možnost vystavit si ho v knihovně nebo mezi svátečními cédéčky stojí za to pořídit si fyzickou verzi.

Na Řekách Londýna stále leží bludný balvan v podobě špatně skloňovaného jména Isis (i když rozumím tomu, že zrovna tohle vzniklo při překladu, jehož je audiokniha pouze jiným vyjádřením), který jsem však ochotná odpustit, jelikož dlouhá opilecká scéna mi vadila daleko více. Výrazné sykavky Tomáše Kobra perfektně zaniknou, pokud si knihu pustíte v autě (kde jsem většinu poslouchala já), kde ale hrozí, že přijdete o něco z úžasných znělek mezi kapitolami. Řeky Londýna jsou tak knihou možná kontroverzní, zato však mimořádně zajímavou. Doporučila bych ji ale spíše posluchačům pokročilejším jak ve fantastice, tak i vnímání audioknih – příběh Řek Londýna je docela spletitý.



 

Ben Aaronovitch

​Peter Grant #1

Čte: Tomáš Kobr

Vydal: Tympanum, 2016. Délka: 12 hodin 6 minut.

Režie: Alexandra Bauerová. Hudba: Mario Buzzi

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page