top of page

Problém tří těles | Audiokniha


Jak jen popsat tuto knihu? Ať zvolím jakýkoli postup, nebude dostačující.


Proč? Problém tří těles má tolik vrstev, že není jasné, jestli se jedná více o sci-fi, psychologickou prózu či svědectví o kulturní revoluci v Číně 60. let.


Liou Cch’-sin vytvořil barvitou mozaiku výše uvedeného, navrch ještě přidal vědecké teorie vysvětlené tak, aby je pochopil i relativní laik a vše zaobalil do poutavého děje, který vás nutí číst stále dál. Nebo poslouchat, jako v případě této audioknihy.


Problém tří těles je úloha nebeské mechaniky, která řeší, jak se tato tělesa navzájem gravitačně ovlivňují a jestli je možné předpovědět jejich trajektorie. K samotnému vysvětlení tohoto jevu i jeho řešitelnosti se však dostáváme až ve druhé části knihy.


Ta první totiž seznamuje se životy protagonistů. Dostáváme se do víru kulturní revoluce. Co má smrt a veřejné ponížení vysokoškolského profesora společného s pozdějším děním? Nitka se tu najde – nitka v podobě jeho dcery Jie Wen-ťie, která se dostává nejdříve do pracovního tábora a později na tajnou základnu.


Druhá rovina příběhu se odehrává víceméně v současnosti. Vývojář nanotechnologií Wang Miao se připojuje k počítačové hře založené na virtuální realitě, kde se poprvé seznamuje s problémem tří těles. Učí se nejen v tomto světě přežít, ale i vyřešit onen zapeklitý problém, kvůli kterému v každém herním cyklu vymře veškerá populace. To, co se zpočátku zdálo jako celkem nevinná počítačová hra, velmi akční simulace života na jiné planetě, se ukáže být něčím úplně jiným.


Něčím s nedozírnými následky pro celou lidskou populaci. Dokonce většími, než je čínská ideologie, která v některých chvílích z příběhu přímo sálá.


Tři tělesa ve dvou sluchátkách


Do audioknižní podoby Problém tří těles nahrála Audiotéka ve spolupráci s nakladatelstvím Bookmedia podle knižní předlohy vydané v květnu 2017 v Hostu. Vypravěčem je Zbyšek Horák, kterého můžeme znát mimo jiné jako český hlas Jeremyho Clarksona a také jako vypravěče jeho (audio)knihy Vím, že máš duši.


Volba to byla skvělá – Zbyšek Horák je zkušený dabér a rozhlasový moderátor. Horákovo pojetí i tempo odpovídají vyznění celého příběhu a díky jeho vypravěčským schopnostem není problém udržet pozornost po celých 14 hodin audioknihy.


Pochvalu si zaslouží také znělky mezi kapitolami. Tvůrci vybrali netypický nástroj – hang drum (též známý jako hand pan). Táhlé, kovové, přesto však měkké tóny smyslně dolaďují nejen ufonsko-počítačovou atmosféru knihy, ale také v nás, Evropanech, vyvolávají onen asijský pocit exotiky. Mezi kapitolami jsou znělky příjemně krátké, na začátku velkých oddílů se melodie více rozvine a vplyne do textu. Úvodní a závěrečnou znělku obstarávají klasické hudební nástroje a zejména ta úvodní zní pěkně zlověstně.


Jedinou slabinou přednesu se tak jeví práce s tichem. V některých chvílích je slyšet, jak vypravěč polyká – to je sice běžnou součástí lidské mluvy, nicméně v audioknihách lze i tento efekt potlačit trochu víc – v jiných je zase ticho příliš tiché. Jako by ve zvukové stopě zela černá díra, nehne se ani snítko prachu.



Pokud si však Problém tří těles pustíte v autě nebo méně kvalitních sluchátkách, zmíněných neduhů si nemáte šanci všimnout.


Audioknižní zpracování očekávaného čínského sci-fi tak hodnotím velmi kladně. Bohužel pro nakladatelství Host si pokračování příběhu, Temný les, nekoupím. Budu opět čekat na audioknihu. Nutně totiž potřebuji vědět, jak to s lidstvem bylo dál a zároveň se těším na hlas Zbyška Horáka.



Audioknihu pořídíte zde:







45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page