top of page

Primal Blueprint


Kniha Primal Blueprint je označována za "měkké" paleo. Proto jsem po ní logicky sáhla po dočtení obou knih o Whole30 a mám v úmyslu oba přístupy srovnávat, protože Whole sebe vnímá jako přístup "tvrdé lásky". A stejně jako přístup k tomu, co je "zdravá strava" není jednotný, není jednotné ani stravování na paleo způsob.

Na knize Primal Blueprint se mi líbí, že vedle stravy zahrnuje i jistý plán na pravidelný pohyb. Mark Sisson provozuje web MarksAppleDaily.com, na kterém popsal a v knize opět využil prototyp pravěkého muže, kterého pojmenoval Grok. Oproti tomu moderně žijícího průměrného Američana nazývá Korg. Srovnání životních stylů pánů Groka a Korga tvoří významnou část úvodu do systému Primal.

Významnou část knihy však tvoří popisy procesů, které se odehrávají v těle, když se stravujeme určitým způsobem: inzulinové špičky a poklesy, spalování glukózy, hormonální změny. A zatímco autoři Whole30 se snaží uvést nějaké obrazné přirovnání, Mark jde na své čtenáře tvrdou teorií. Přiznávám, že mi naprostá většina neuvízla v hlavě. Tu část o inzulinu si však docela pamatuju, a to zejména díky obvyklé věci, kterou trpí americké naučné publikace: neustálé opakování.


Ano, tahle kniha, která má neuvěřitelných 440 stran, nutně potřebuje zkrátit, provzdušnit, proškrtat. Sám autor na začátku zmiňuje, že i kdybyste si nepřečetli nic jiného než první kapitolu, víte vše. Dodala bych ještě i aspoň půlku druhé, ale i tak se tohoto pravidla mohl autor držet.​

Měkkost paleo stravování v tomto případě znamená, že Primal jednak umožňuje v menší míře konzumaci tučných mléčných výrobků, červeného vína a hořké čokolády a jednak i při maximálním úsilí se Mark spokojí s 80% úspěšností, protože byste si život měli spíš užívat, než u něho trpět výčitkami.

Kniha Primal Blueprint kritizuje běžný způsob, kterým lidé sportují – tedy příliš časté, dlouhé a intenzivní tréninky nad 75 % maximální tepové frekvence. Vysvětluje princip, proč toto nemůže fungovat při hubnutí, a navrhuje, jak tedy sportovat, aby to bylo pro tělo zdravé a efektivní při ztrátě tělesného tuku. Čtyřikrát zopakováno, kdybyste to náhodou napodruhé nepochopili.

Mark také radí, jak si vybírat dostatečně kvalitní suroviny pro přípravu jídel. Zapomeňte na maso, vejce a zeleninu ze supermarketu, protože jsou plné antibiotik, pesticidů, krmené zrním, které přeci nejíte, a vůbec nezdravé. Všechno musí být bio a pokud možno z farmářského trhu, a pokud si to nedokážete sehnat, málo se snažíte. Aspoň tak to na mě působilo. Připouští sice variantu, že občas něco koupíte z běžné produkce, ale potom to musíte okrájet nebo umýt speciálním přípravkem. Upřímně, necítila jsem se v této kapitole komfortně.

Kniha vedle rozvláčnosti, složitého vysvětlování, nepříliš efektivního opakování a poněkud striktních názorů na obstarání stravy utrpěla také redaktorskou a překladatelskou "zásluhou". Ani jeden z pánů, kteří na české knize pracovali, si totiž není vědom faktu, že slovo "díky" je pozitivní. Dozvídáme se tedy například to, že lidé přibírají díky vysoké konzumaci sacharidů. Ani jednou jsem si nevšimla neutrálního slova "kvůli". Druhým nešvarem je časté opakování stejných slov, největší averzi jsem získala vůči slovu "příliš". V některých kapitolách je zkrátka využíváno až příliš často.

Pokud tedy chcete žít jako Grok (jenom s výhodou moderního zdravotnictví a dalších vymožeností), jezte rostliny a zvířata, vyhýbejte se jedovatým věcem, pohybujte se často pomalým tempem, zvedejte těžké věci, jednou za čas si zasprintujte, dopřejte si dostatek spánku, hrajte si, choďte více na slunce, nedělejte hloupé chyby a používejte svůj mozek. Tak, a teď už víte (skoro) vše.

 

PRIMAL BLUEPRINT

Mark Sisson

Vydal: Blue Vision, 2014.

ISBN: 978-80-87672-16-7.



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

No future

Jak na sítě

bottom of page