top of page

Povídání o pejskovi a kočičce | Audiokniha


Klasická pohádka, na které vyrostlo mnoho generací dětí, dostala v letošním roce novou, svěží podobu. Pejsek s kočičkou vyměnili hlas tradičního vypravěče Karla Högera za celou partu herců z Dejvického divadla. Vynořila se tak otázka, jestli se smí takto zasahovat do klasiky. A bylo to vůbec potřeba? Vyrovná se skupina jedinému hlasu Pana Herce Karla Högera (velká písmena užita zcela záměrně)?


Tentokrát nemám v úmyslu rozuzlení protahovat. Ano, vyrovná. A možná i předčí.

Zatímco Karel Höger celou knihu o dobrodružstvích této rozverné dvojice načetl jediným hlasem, jako by oblíbený strýček četl dítku knížku před usnutím, herci z Dejvického divadla si jednotlivé role rozdělili a pěkně si s nimi pohráli. Kočičkou se tak stala Veronika Khek Kubařová, pejskem Jaroslav Plesl, vypravěčem Ivan Trojan a i další známé tváře se ujaly epizodních rolí. K hlavním interpretům se ještě vrátím, ale vězte, že i pokud znáte originál, tuto verzi prostě potřebujete slyšet kvůli jediné větě Martina Myšičky jakožto dešťovky, či kvokání Lenky Krobotové v roli slepice, jež tuto dešťovku sezobne.


Jedenáct herců místo jediného


Ústřední trojice patří mezi matadory audioknih a tato zkušenost je v každém případě znát. Jaroslav Plesl od dob zádumčivého Lucase Hildebrandta (série Mycelium) ušel dlouhou cestu a z veskrze vážných rolí se převtělil v legrační zvířátko, které si plete vřes s vředem a které tancuje v komoře v děravých kalhotách. Bylo to překvapivé, ale o to zajímavější spojení.


Veroniku Khek Kubařovou jsem si oblíbila již v Poslední aristokratce, díky které ani mírně repetitivní další díly v sérii nezačaly být nudné (Kamberského označení za „kongeniální četbu“ v tomto případě podepisuji v plném rozsahu). A také kočička je jakousi aristokratkou (aristocat?), která je elegantní i hravá zároveň, což je, zdá se, domácím hřištěm této herečky. Věřím jí každé mňouknutí!


Ivana Trojana znám na poli audioknih teprve krátce, od doby Opuštěné společnosti. Přesto je natolik známým a zkušeným hercem, až je možná s podivem, že nečte knih daleko více. I roli „obyčejného“ vypravěče umí přetvořit v neobyčejnou.



Ostatní role v knize jsou již celkem drobné, možná vyjma samotného Josefa Čapka, který se vepsal hned do několika příběhů. Jeho části čte bývalý umělecký šéf Dejvického divadla, Miroslav Krobot. Pro starší posluchače může být zajímavým zpestřením, pro dětské uši však nejspíš zůstane jedním z mnoha, takovým unaveným starším pánem, který píše příběhy o pejskovi a kočičce.


Původní Högerovu verzi jsem jako dítě poslouchala z audiokazety i já. Překvapilo a potěšilo mě proto, že jsem pohádky mohla spolu s herci slovo od slova recitovat téměř z paměti. Znamená to, že v textu proběhly jen velmi mírné úpravy, pokud vůbec nějaké. Na jednu stranu – ano, na klasiku se nesahá, na tu druhou možná hrozí, že současné děti nebudou některým starším a dnes málo užívaným výrazům rozumět (tuze, zove, katě apod.) – i když, proč si nerozšiřovat slovní zásobu, že?


Pejsek a kočička potřetí


V letošním roce vedle této audioknihy, kterou vydalo OneHotBook, vyšla také další nová verze načtená Václavem Vydrou a vydaná Fragmentem. Tím je snad vyvrácen mýtus, že na klasiku se nesahá. Z pohledu vydavatelství se jedná logický krok, protože stejný hlas zvěčnil i Dášeňku od Josefova bratra Karla Čapka. Navíc je Václav Vydra zkušený herec a vypravěč dětských audioknih, kterým propůjčuje hlas již od dob gramodesek. V tomto případě se ale sešly dvě shodné knihy v podobný čas, a tak mi nezbývá, než doporučit právě verzi s herci Dejvického divadla, a to právě pro její inovativní a hravé pojetí.



Nejspíš vůbec poprvé tuto knihu nedoprovázejí typické čapkovské ilustrace, ale úplně nový design, díky kterému je na první pohled jasné, že tohle dílko je odlišné. Navíc obsahuje i kapitolu Jak pejsek s kočičkou slavili 28. října, která se z politických důvodů v některých vydáních tištěné knihy nevyskytuje.


Tímto chci poděkovat vydavatelství OneHotBook, že se do tohoto projektu pustilo, režisérce Jitce Škápíkové za to, že nic nezanedbala, a všem hercům, že mi znovu zprostředkovali dětskou radost z povídání o zvířecích kamarádech.




9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page