top of page

Poločas rozpadu | Audiokniha

Aktualizováno: 18. 11. 2019


Plukovník Michálek je zpět a s ním i další postavy, které nás provázely Spadem. Cesta do Brna se tehdy neobešla bez potíží a ani tentokrát se klidu nedočkáme. Vždyť by to ani nebyl Kotleta.


Poločas rozpadu začíná pár měsíců po dobytí moravské metropole – rozumějte trochu lépe organizované osady s pozůstatkem nemocnice a vojenské základny – posledním členem bývalé české armády. Michálek tomu tak nechtěl, ale stal se vůdcem Brna a přísun teplé vody ve sprše si náramně užívá. Přeci jen označení „hrdina z Istanbulu“ pořád něco znamená, i když mu neustále připomíná tu blbou knihu.


V tomhle světě ale nárok na klid nemá nikdo, a tak se i plukovník s Alicí a Ryanem musí postarat o nic menšího, než je záchrana světa. Cestou si do týmu osvobodí posilu v podobě houževnaté Japonky a hurá na sever, do Polska a ještě dál.


Poločas rozpadu je o poznání propracovanější než první díl trilogie, Spad. Ani samotný příběh není tak přímočarý a předvídatelný. Dočkáme se nejednoho překvapení, celkem osvěžujícího špičkování mezi ženskými protagonistkami, také klasických kotletovských krutostí tohoto zvráceného postapokalyptického světa a možná… možná přijde i trocha sexu.


Rozpad v uchu


Krátce po vydání knihy se Poločas rozpadu objevil i v audioknižní podobě, kterou, stejně jako předchozí díl, načetl brněnský rozhlasový moderátor Borek Kapitančik. A když jsem v recenzi audioknihy Spad prohlásila, že Kapitančik je Michálek, myslím to vážně. V tomto díle opět potvrdil svou nezastupitelnou roli pro tuto knihu.


Audiokniha se nese ve stejném duchu jako Spad. Žádné velké fanfáry a znělky, jde se rovnou na věc. Když už se hudební předěl objeví, jedná se o velmi sympatickou kytarovou melodii, tak trochu melancholickou, která zní jako něco, za co byste ve světě po jaderné válce byli vděční.



Úvody do kapitol tentokrát neobstarávají úryvky z novin, nýbrž japonská přísloví. A proč taky ne? Vždyť odkazů na Japonsko je v knize plno – díky jedné z postav, která se časem stává snad ještě důležitější, než byla ve Spadu Alice (člověk se pak nediví, že na ni žárlí). A japonský je i závěr knihy. Ano, ten cliffhanger, kvůli kterému budete bombardovat nakladatelství Epocha s dotazy po závěrečném dílu trilogie.


Nutno dodat, že pokud fandíte audioknihám a tuto více než osmihodinovou jste slupli jako malinu, budete i Rázovou vlnu chtít hezky přečtenou od Borka Kapitančika. Protože jinak než hezky to nejde. Vypravěč se sžívá se svou rolí válečného veterána, má přesně to správné tempo a stává se po nezbytně dlouhou dobu hrdinou z Brna.




Audioknihu k recenzi věnovalo nakladatelství Epocha, ukázku si můžete poslechnout a audioknihu zakoupit na Audiotéce.







 
František Kotleta

​Čte: Borek Kapitančik

Vydal: Epocha, 2017. Délka: 8 hodin 19 minut.

​#kotleta #spad #spoluprace

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page