top of page

Pistolník | Temná věž | Audiokniha


Pistolník Roland. Kam jde? A kdo je ten černý muž, kterého se tak neodbytně snaží vystopovat?

Dlouho mi trvalo, než jsem se s knihou sžila. Výjimečně za to nemohl vypravěč, Libor Terš – ten byl skvělý – nýbrž samotný autor. Jméno Stephen King zkrátka táhne, ale až ke konci Rolandova prvního příběhu jsem pochopila, že bez znalosti předchozí Kingovy tvorby bude úvodní díl Temné věže poněkud těžkým soustem. Pistolník je totiž protkán notnou dávkou biblických i mytologických odkazů. Ačkoli knihu začal autor psát ještě za dob vysokoškolských studií, je jakýmsi extraktem jeho životní filozofie. Dopsat první díl mu trvalo 12 let.


Na začátku příběhu byla důležitější atmosféra tohoto temného světa než samotný děj. Časté jsou náhledy do Rolandova dětství a dospívání. Zatímco jeho současnost připomíná pistolnický divoký západ, minulost mi připadala více jako klasické fantasy s králi a čaroději. Ale kde se tam potom u všech všudy vzal ten kluk z 20. století? Teprve v tomto okamžiku mi začalo docházet, že příběh bude mít opravdu široký rozsah fantastických prvků.


Roland s chlapcem se vydávají na putování ve stopách černého muže. Velmi silnou scénou pro mě byl Pistolníkův příchod do orákula, kde absolvuje seanci pod vlivem meskalinu. Autor se nevyhýbá ani sexuálním scénám, kterou si však Roland právě zde moc neužije. Zbytek příběhu je potom přímo nabitý různými odkazy na filozoficko-psychologicko-náboženská témata, jež vrcholí výkladem poněkud upravených tarotových karet.



Jak jsem se již zmínila výš, Libor Terš mi jako vypravěč sedl. Má úžasnou barvu hlasu a jeho projev je čistý, ale nejspíš vzhledem k poměrně malému rozsahu knihy či náročnosti některých pasáží mluví dost pomalu. Naštěstí však mobilní aplikace Audiotéky umožňuje zrychlit přehrávání bez zkreslení hlasu, čehož jsem opravdu hojně využívala. Líbily se i i znělky, mají úžasnou atosféru a přesně tu správnou délku, ale snad poprvé za dobu, co recenzuji audioknihy, musím zkonstatovat, že jich bylo příliš málo.


První díl Temné věže v audioknižní podobě má sedm a půl hodiny, z nichž závěrečnou téměř čtvrthodinu tvoří autorův doslov. Už teď, po prvním poslechu, však vím, že si ji budu muset pustit znovu. Nebo alespoň některé scény. Ačkoli jsem si Rolanda samotného příliš neoblíbila, pevně doufám, že Audiotéka připraví pokračování jeho putování.



 

PISTOLNÍK

TEMNÁ VĚŽ #1

Stephen King

Čte: Libor Terš

Vydal: Audiotéka, 2016

Délka: 7 hodin 28 minut


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page