top of page

Opona: Poslední případ Hercula Poirota | Audiokniha


Nesledujíc zásadní životní jubilea, právě v době, kdy si připomínáme narození duchovní matky Hercula Poirota, jsem se pustila do poslechu audioknihy se slavným belgickým detektivem. Agatha Christie se narodila 15. září před 128 lety.


Opona je posledním případem Hercula Poirota, zároveň však připomíná případ úplně první, a to Záhadu na zámku Styles. Právě sem totiž na žádost stárnoucího a nemohoucího detektiva přijíždí jeho věrný pobočník Hastings, aby zde vyřešili jeden dlouho odkládaný případ. Na zámku Styles to všechno začalo, na zámku Styles, který je nyní přebudovaný na penzion, to také končí.


Poirota však nesledujeme v jeho vrcholné formě, nýbrž jako chatrného staříka s parukou a nabarveným knírem, který se bez pomoci sluhy a invalidního vozíku není schopen pohybovat. Hastings se proto stává jeho očima a ušima, zatímco slavný detektiv trápí svou šedou kůru mozkovou někde v rohu místnosti, zahrady či vlastního pokoje. Tento pohled se jeví jako zoufalý, nezdá se však natolik závažným, když se v blízkosti vyskytuje tolik dalších osob s pohnutým osudem, samotného Hastingse nevyjímaje.


Do tohoto případu je však naneštěstí zapletena i Hastingsova nejmladší dcera, toho času již dospělá a značně samostatná žena. Rodinné trable však mohou zastírat asistentův pohled a úsudek, a tak není vždy zřejmé, jestli zprávy, které nosí Poirotovi, jsou opravdu objektivní. Hastingsově náladě nepřidá ani fakt, že mu Poirot odmítá prozradit jednu důležitou okolnost – jméno tajemného pana X, kterého podezírá z celé řady zločinů, který nebyl nikdy odsouzen a který se skrývá mezi návštěvníky penzionu na zámku Styles.


V závěru knihy Agatha Christie opět potvrdila, proč je právě ona stále nazývána královnou detektivek. Nebojí se popírat zažitá a léty osvědčená pravidla a ani Opona není výjimkou. Stále, i několik dnů po vstřebání tohoto příběhu, se nedokážu rozhodnout, jestli byla zápletka a její rozuzlení natolik brilantní, nebo nesmyslně překombinované. Vedle velkého wow tak zůstává i lehká, leč těžko identifikovatelná pachuť.


Audiokniha


Audioknižní zpracování vzniklo na jaře roku 2017 ve spolupráci vydavatelství TympanumKristián Entertainment. Z celkem pochopitelných důvodů se ocitlo také v anketě Audiokniha roku. I když se neprobojovalo do finále, stále si troufám tvrdit, že se jedná o velmi dobře zpracovaný počin. Důvodem spíš než výkon interpreta je závan smrti, který dýchá již se samotného podnázvu – Poslední případ Hercula Poirota.


Vypravěčem knihy se stal český dabingový hlas slavného detektiva, jak jej známe z televizní produkce, kde ho ztvárnil David Suchet – Jaromír Meduna. Na jednu stranu se nejedná o překvapivou volbu – Poirot k Poirotovi – na druhou je ale třeba si uvědomit, že hlavním vypravěčem samotné knižní předlohy je ve skutečnosti Hastings, a to v ich formě. Proto by byl vhodný i jiný interpret (například Hastingsův dabér Vladislav Beneš, kterého jsme nedávno mohli slyšet v jiné britské detektivce, Vraždách v Midsomeru).


Jaromír Meduna ale má barvu hlasu a dikci slavného detektiva doslova zažranou pod kůží, proto místa, která jsou možná u Hastingse méně uvěřitelná, vypravěč plně vynahrazuje pasážemi Poirotovými. Ty jsou živé a působí velmi silně, takže po zvukové stránce jediné, co si umím představit ještě živěji, by byl větší výskyt drobných jinglů, které by oddělovaly jednotlivé obrazy, třeba i v rámci kapitol. Například když Hastings zmíní, že jej překvapil zvuk gongu, mohl dané scéně právě gong předcházet.



Opona se tak stala velmi vítaným zpestřením, a to i přes pochmurnost tématu. Její jedinou a hlavní nevýhodou je, že se teď ještě nějakou dobu nebudu moct pustit do čehokoli jiného, co se týká Hercula Poirota, protože tohle byl přeci jeho poslední případ.



Audioknihu najdete zde:


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page