top of page

Nikdyuš

Aktualizováno: 15. 10. 2020


Když se letos na jaře z Knihozemě vyloupla kniha Jessiky Townsend, vzbudila zaslouženou pozornost. Mnozí, včetně samotného vydavatele, ji přirovnávají k Harrymu Potterovi, jedná se však o naprosto svébytný příběh, který se slavným kouzelnickým učněm sdílí pouze českého překladatele a také věk protagonisty.


Už samotný název Nikdyuš (orig. Nevermoor) napovídá, že držíme v ruce knihu, ve které budou velkou roli hrát slovní hříčky. Autorka, a potažmo překladatel, vymyslela mnoho novotvarů, které však jen dokreslují poněkud bizarní vyznění celého fantastického světa.

Morrigan Crowová ví, že brzy zemře. Sice to přichází dříve, než si sama myslela, na beznadějnosti její celoživotní situace to však již nemůže nic změnit. Narodila se totiž v den, který je považován za nešťastný, musí proto žít s nálepkou prokletého dítěte. Lidé z okolí si nechávají platit odškodné za veškerou újmu, která vznikla z údajného Morriganina přičinění. Často se jedná o naprosto obskurní obvinění, a tak Morrigan raději zůstává doma.


V den jejích jedenáctých narozenin se toho však zvrtne mnohem více a dívka se za pomoci tajemného zrzka dostává daleko od rodiny, do Nikdyuše, města, kde je všechno možné. Z muže se vyklube ředitel hotelu Deucalion, Jupiter North, který se dívce svěří s tím, že ji přihlásil ke zkouškám do jakési čarodějné společnosti – odtud podnázev knihy: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová.


Morrigan i svět Nikdyuše jsou od knih Joanne Rowling značně odlišné. Dívka spíš než magickou adeptku připomíná Flavii de Luce, Jupiter North je zase téměř archetypálním skloubením šíleného vědátora a lva salonů, svět, který autorka vytvořila, zase připomíná magií ovlivněný steampunk, který však obsahuje i novodobé prvky. A tak, i když je příběh primárně určen dětem, má velký potenciál pobavit také dospělé čtenáře. Jeho hlavním tahákem jsou samořejmě prostředí a fantazie, spolu s nimi jdou ruku v ruce také podařené momenty a hlášky některých postav (zejména zmíněného Jupitera).


V ději samotném však vedle skvostných a promyšlených momentů lze najít i slabší místa. Zkoušky sestávají ze čtyř disciplín, které jsou rozvrženy do celého jednoho roku. Kromě toho, že autorka chtěla ukázat oslavu nikdyušských Vánoc a dorůstající a tvar měnící lustr, pro to nevidím důvod. Děj samotný by se dal zvládnout za méně než měsíc.


Také detaily v jinak skvostném překladu by potřebovaly řádný zásah redaktora. Práci Vladimíra Medka si samozřejmě neodvažuji kritizovat, jedná se však o staršího pána s mírně archaickým slovníkem, a pár ne zrovna běžných výrazů zůstalo i v textu. Domnívám se, že redaktor by je měl upravit do podoby přívětivější mladší generaci, která je hlavní cílovou skupinou této knihy. Jedním takovým příkladem je slovo mimojdoucí, které mělo být nahrazeno kolemjdoucím.


Druhou výtku mám vůči skloňování jména North, které je však spíše závislé na osobním vkusu, než že by se dalo považovat za chybu. Jupiter je totiž oslovován pane Northi, nikoli Norte – paralelou budiž například agent Booth v seriálu Sběratelé kostí (Bones), kdy v českém dabingu slyšíme bůta, zatímco ve slovenském bůse. Raději bych se setkávala s nortem než norsem, ale rozumím tomu, že zápis pane Northe vypadá prostě divně.


Dobrou zprávou je, že Nikdyuš, tedy spíše příběh Morrigan Crowové, má pokračování. V autorčině rodné Austrálii již vyšel na konci září, americké verze budou podle Amazonu dostupné zhruba za měsíc, českého překladu se snad také dočkáme, kniha je i v českém prostředí velmi kladně přijímána. Jmenuje se Wundersmith, tedy pravděpodobně Divomor, ale finální verzí se nechejme překvapit. Snad dopadne lépe než slovenský překlad Nikdyuše – Ničnever (slovenská verze také přebírá méně líbivou obálku paperbackového vydání).


Výlet do Nikdyuše mohu vřele doporučit, a to nejen fanouškům Harryho Pottera, na které se Albatros rozhodl cílit. Tato kniha má daleko více opravdu dobrých momentů, než byste od dětské knížky možná čekali, a i když trpí oním známým nešvarem dětských a YA knih – tedy neřekneme hrdinovi raději nic, aby mohl zbytečně tápat – právě fantastické scény a barvité postavy z ní dělají knihu čarokrásnou.



 

Kupujte knihy přímo od vydavatele:








11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Geek girl

bottom of page