top of page

(Ne)splněná předsevzetí

Aktualizováno: 15. 2. 2021

Dáváte si knižní předsevzetí? Já ano, každý rok vyšší a náročnější a už jen čekám, kdy mi celý ten koncept předsevzetí přeteče přes hlavu.


Každý rok zvyšuju svou Goodreads Challenge. Tu loňskou jsem si nastavila na 122 kusů a dostala se na 128, takže letos jsem přidala jednu a pokusím se dočíst 123 knih, komiksů a doposlouchat audioknih.


Potom je tu Audioknižní výzva Audiolubrixu. Tu jsem tradičně dokončila celkem pozdě, předloni to bylo opravdu na poslední chvíli, loni už jen asi týden před Vánocemi.


Letošní audioknižní výzva je o poznání náročnější, má jednak více řádek a pak také hardcore verzi (kterou já plním tak nějak automaticky – žádná kniha není zapsaná dvakrát).


Co se mi nepovedlo


Dala jsem si také dvě osobní výzvy, a to snížit počet knih vypůjčených z knihovny na 25 a přečíst 4 knihy Terryho Pratchetta, které jsem zatím nečetla.


V prvním případě můj počet spíš narostl a spíš než cokoli jiného bych měla doufat v ještě delší karanténu, abych mohla číst (jenže má současná náplň práce je proveditelná formou home office, takže v tomto směru smůla), a co se Pratchettovek týče, věnovala jsem se hlavně poslechu nově vydaných zeměplošských audioknih, které jsem z větší části už někdy v minulosti četla.


Nej statistiky


Zajímá vás, jak jsem si vedla na Instagramu a YouTube?

Na první jmenované platformě mám trochu výpadky. Jedním z důvodů je přechod na nový, grafický feed, který je potřeba plánovat více dopředu, takže nemůžu vypouštět do světa dojmy z knih, které jsem aktuálně dočetla. Druhým občasná ztráta motivace. Sice se mi navýšil počet sledujících, ale komentářům se příliš nedaří.


Nejlajkovanějším příspěvkem bylo povídání o hororu Marka E. Pochy, kde se domnívám, že se mi povedlo šikovně spojit obrázek obálky knihy s lebkou. Ostatní jsou vesměs všední koláže. Grafiku bych chtěla ještě víc posunout a rozvíjet, ale vracet se k primárně fotografickému feedu se v nejbližší době nechystám.


Na YouTube zaznamenala největší úspěch má dvě videa o barevné čtečce PocketBook a jejím srovnání s Kindlem. Tady mám v plánu ještě další dvě videa, která budou informace rozvíjet a ukážu možnosti nahrávání a sdílení e-knih.


Výrazným překvapením z oblasti wrap-upů pro mě bylo květnové video. Myslela jsem si, že to je proto, že v něm mluvím o knize Lea Honor, ale má poměrně krátkou dobu sledování a rychlý úpadek, takže vlastně netuším, kvůli čemu se podařilo na něj nalákat více než pětinásobek diváků v porovnání s ostatními wrap-upy a bookhauly.


Nudné statistiky


Když už jsem to spočítala, tak to sem napíšu, i když to nejspíš nikoho nezajímá, ale třeba já se k tomu budu chtít za rok či dvacet vrátit. Takže:


V roce 2020 jsem

  • přečetla 53 knih

  • poslechla 51 audioknih

  • a prolistovala 24 komiksů

Což je:

  • o jednu audioknihu víc než předloni

  • o 5 komiksů méně

  • a nebyla v tom žádná poezie

Dále jsem si pro rok 2020 předsevzala, že chci přečíst 10 knih v původním znění a 15 titulů z non-fiction oblasti, které jsem vesměs splnila audioknihami, v případě původního znění také díky slovenským knihám Juraje Červenáka.


A co bude dál?


Předsevzetí na letošní rok jsou jasná: číst a poslouchat ještě o chlup víc. Ale jen malý.

Vedle Goodreads a Audiolibrix výzev bych ráda dočetla série Řeky Londýna a Skleněný trůn.


A jaké jsou vaše (čtenářské) cíle pro letošní rok?


Dejte mi vědět do komentáře, nebo pošlete odkaz na váš blog, ráda ho zde zveřejním – jak jsem psala v příspěvku o Blogerské výzvě Knižního banketu.

 

Zítra začíná společné čtení knihy:

spolu s dalšími bookstagramerkami.


14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page