top of page

Mike's Place | Pravdivý příběh o lásce, blues a teroru v Tel Avivu

Aktualizováno: 3. 3. 2020


Příběh popsaný a vykreslený v knize Mike's Place se skutečně stal. O to horší je uvědomění, že ani politicky neutrální místa nejsou od fundamentalizmu žádného směru uchráněna.

Mike's Place je bar na pláži v Tel Avivu, kde večer hrají kapely a kam se chodí lidé prostě jen bavit, zapomenout na stres všedních dní. Hovory o politice a náboženství jsou zakázány a v baru dokonce slouží vyhazovač, který dohlíží na dodržování veškerých pravidel soužití.

Příběh však začíná americkým filmařem, který chce natočit soudní proces s palestinským předákem Barghútím obviněným z terorizmu. Soud je však odročen, proto Jack Baxter hledá jiné téma. Najde ho v Mike's Place, které je symbolem svobody v bombovými útoky zmítaném Izraeli. Z řad obsluhy baru vzniká nový filmařský tým, jenž natáčí rozhovory s návštěvníky, stejně jako kuchaři, servírkami, hudebníky a dalšími lidmi, kteří mají s Mike's Place co dočinění.

Nikdo z přítomných však netuší, že právě kvůli svobodě, která z tohoto místa doslova vyzařuje, přitahuje Mike's Place pozornost teroristů. Dočítání se k oné inkriminované straně je o to silnější, že výbuch je jedinou tmavou stránkou, je proto při pohledu na ořízku knihy na první pohled vidět. Věděla jsem, že to přijde, ale stejně jsem tu stránku nechtěla otočit.

V knize jsou však popisovány nejen osudy filmového štábu, ale též samotných teroristů. Čtenář má tak možnost seznámit se s neznámým nebezpečím, stejně jako uvědomit si, kolika kontrolami teroristé museli projít.

I když má příběh pomalejší rozjezd, obsahuje silný příběh a mnoho vážných pasáží, u kterých mi vstávaly chloupky na zádech. Zejména v závěru knihy jsou některé části možná až příliš melodramatické, ale v tomto případě je trocha toho amerického optimizmu na místě. Jednotlivé kapitoly jsou prokládány citáty z koránu, ze kterých ani v nejmenším náznaku není patrné, že by hlásal zabíjení. Naopak, jsou to velmi inspirativní až mírumilovné úryvky.

S čím jsem však měla zpočátku trochu obtíž, byla kresba. Postavy, které v Mike's Place vystupují, mají v mnoha případech znázorňovat reálné osoby, což se, dle fotek soudě, dost povedlo. Lépe by to však vyznělo, kdyby postavy vypadaly na všech snímcích stejně. Tato výtka se týká především servírky Dominique. Občas jsem měla potíž určit, jestli jde opravdu o ni, a chvílemi jsem se obávala o její zdravotní stav vzhledem k nepříliš přesnému rozvržení lidského těla.

Příběh o baru Mike's Place však nese i české stopy – jeden ze členů filmového štábu a tvůrců této knihy, Joshua Faudem, je absolventem pražské FAMU. Film, který je v knize natáčen, skutečně vznikl, jmenuje se Blues na pláži (Blues at the Beach).

Paradoxně možná nejsilnější částí knihy je doslov, ve kterém je popsáno, jak byly pro knihu sbírány materiály, a to včetně cesty obou teroristů. Zatímco první dokonal dílo zkázy, u druhého můžeme jen spekulovat, jestli couvl, nebo jeho rozbuška opravdu selhala. Útok na Mike's Place se stal v roce 2003. O dva roky později došlo k atentátu v londýnském metru a již záhy se ukázalo, že obě akce mají souvislost.

Mike's Place by si měl přečíst každý. Když už pro nic jiného, tak aspoň pro optimistické úryvky z koránu. Nebo obrázky utrhaných končetin a poloviny atentátníka spočívající na markýze nad klubem.

 

Jack Baxter, Joshua Faudem, Koren Shadmi

Mike’s Place, Pravdivý příběh o lásce, blues a teroru v Tel Avivu

Překlad: Lenka Bukovská

Vydal: Aligier, 2015

ISBN: 978-80-904895-3-0


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Srdcerváči

bottom of page