top of page

Květen nebo červenec – je to fuk, když nechodíš do školy

Přemýšleli jste někdy nad tím, který měsíc roku je váš nejoblíbenější? Osobně by mě to nejspíš nenapadlo, ale v rámci blogerské výzvy chci split i tento úkol.


Dokud jsem byla dítko školou povinné, milovala jsem červenec. Znamenal totiž volno, žádnou školu, koupání, tábory a návštěvy vzdálených příbuzných, a pak také mám v tomto měsíci narozeniny, takže jsem se mohla těšit na nějaký ten dárek.



Čím jsem ale starší, tím méně mě narozeniny zajímají. Jednak jsem vždycky na rozpacích, když mi někdo gratuluje k něčemu, o co jsem se až tak moc nezasloužila, a jednak mám čím dál větší problém odpovídat na otázky, co bych si přála. Chci světový mír, letenku na Havaj a růžový kabriolet. Potíž je v tom, že drobnosti, které chci, si obvykle koupím sama, a o velké a drahé věci si nechci říkat.


Od té doby, co mám přístup k vlastním penězům a škola se ze školních roků a pololetí změnila na semestry, je mým nejoblíbenějším měsícem květen. Nebo alespoň do loňska byl. Vzhledem k aktuální situaci se možná změní v říjen, kdo ví. V květnu se totiž tradičně koná Svět knihy, největší český knižní veletrh. A i když si každý rok říkám, že nebudu tolik utrácet, pravidelně tam zanechám polovinu své výplaty – což je samozřejmě závislé na tom, kolik zrovna vydělávám.


Kvůli pandemii koronaviru už ale pořadatelé oznámili, že se Svět knihy nebude konat v květnovém termínu, nýbrž s největší pravděpodobností v říjnu. V září by mu měl předcházet plzeňský veletrh stejného jména, a tak uvidíme, jak zamíchají s programem, co udělají vystavovatelé a jak vůbec tou dobou bude situace vypadat.


Podle aktuálních prognóz má totiž pandemie kulminovat na konci května, a tak budeme rádi, když se v září dostane svět do jakž takž původních kolejí. Na podzim se pravděpodobně ukulturujeme k smrti – všechny zrušené akce budou mít náhradní termíny, takže počítám s tím že o víkendech nebudu vědět, kam dřív skočit.


Podobný přesun potkal také Pevnost Con, který měl proběhnout hned v první květnovou sobotu, nový termín byl stanoven na 22. srpna. Teď už jen zbývá doufat, že tohoto roku.

 

P.S.: Pokud jste, stejně jako já, knihomolové (protože proč byste jinak na tuhle stránku chodili), podpořte v době uzavírky světa svá oblíbená vydavatelství a objednejte si knihy přímo u nich. Aspoň e-booky, i drobná pomoc je dobrá pomoc a v některých případech nutná pomoc.

 

Právě čtu:



Tento příspěvek vznikl v rámci blogerské výzvy Na blogu záleží.


21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page