top of page

Knihy roku podle Goodreads

Aktualizováno: 2. 2. 2020

Nadšení čtenáři odhlasovali své nejoblíbenější knihy. Většina z nich česky nevyšla, proto nemám v úmyslu se vyjadřovat ke každému vítězi všech kategorií, ale pár favoritů mezi nominovanými bych našla.


V kategorii Fantasy zvítězila novinka Leigh Bardugo, autorky série Griša, Šesti vran a dalších příběhů z kategorie young adult – Ninth House. Jedná se o první díl nové série, která stojí úplně mimo Grishaverse. Také je určena starším čtenářům. Česky vyjde.


Zvítězila nad knihami jako The Priory of the Orange Tree od Samanthy Shannon (česky vyjde jako Převorství u pomerančovníku na jaře 2020) a novou knihou G. R. R. Martina ze světa Her o trůny, Fire & Blood.


Další v nominacích se objevila jména jako Cassandra Clare, Patricia Briggs, Katherine Arden, Mark Lawrence či Jay Kristoff, jehož třetí díl Nikdynoci je mnoha českými čtenáři, kteří měli tu čest si knihu již přečíst v originále, považován za nejslabší.



V kategorii Memoárů a autobiografií kraluje Over the Top od člena týmu Queer Eye, Jonathana Van Nesse. Jonathan je pravděpodobně nejvýraznější součástí Fab Fife. Podle rozhovoru pro britský Cosmopolitan je HIV pozitivní a gender fluid. Knihu mám koupenou v její audioverzi a těším se, že si ji brzy poslechnu.


Jonathanova autobiografie zvítězila nad osobnostmi jako Elton John, Demi Moore, Patti Smith nebo Edward Snowden.



Na vlně Queer Eye se svezla také kategorie kuchařek, ve které zvítězil další člen Fab Five, Antoni Porowski a jeho Antoni in the Kitchen. Tato kniha je hlavní důvod, proč píšu tento článek, jelikož jsem si ji objednala z Bookdepository a zrovna dnes mi ji pošťačka doručila.


Knihu hodlám prolistovat a napsat o ní samostatný článek, nyní si musíte vystačit s tím, že obsahuje krásné fotky a vůně její tiskařské barvy je rájem pro všechny knihočichače. Ostatní kuchařky vypadají také skvostně, ale Antoni je jen jeden.



Kategorie Komiksů a grafických novel je našlapaná zajímavě vypadajícími tituly. Mezi nimi relativně těsně vyhrála kniha Pumpkin Heads od Rainbow Rowell a Faith Erin Hicks nad druhým dílem Srdcerváčů a grafickým zpracováním Příběhu služebnice.


Mezi dalšími nominovanými najdeme třeba komiks podle knižního světa V. E. Schwab Temnější tvář magie, třetí díl Umbrella Academy, čtvrtý díl Netvory nebo hezky vypadající, avšak momentálně nedostupný komiks Mooncakes.


A když už jsme nakousli ten Příběh služebnice, jeho pokračování, The Testaments, vyhrálo kategorii fikce (v edičním plánu Arga zatím není – pozn. 2.2.: vyjde jako Svědectví pravděpodobně ve druhé polovině roku).


Kategorii Young adult fikce vyhrála kniha Five Feet Apart, česky vydalo Yoli jako Pět kroků od sebe, v young adult fantasy kategorii se na první příčce umístil The Wicked King, česky Podlý král, pokračování Krutého prince od Holly Black. V této kategorii najdeme také knihy jako Finále Caravalu, Zjizveného krále od výše zmíněné Leigh Bardugo nebo Supernovu, tedy třetí díl Renegátů Marissy Meyer.


Osobně mám radost z obou knih členů Fab Five, ve fantasy jsem držela palce Samantě Shannon. Obálku českého překladu její knihy v minulém týdnu zveřejnilo vydavatelství Host ve svém edičním plánu. Název je celkem jasný, ale přiznávám, že příliš nejsem nadšená z grafické úpravy textu na obálce.


Ostatní kategorie nemám v úmyslu komentovat, nejsou v nich knihy, které bych znala nebo by mě zajímaly. Snad jedině v kategorii Mystery & Thriller se objevuje Má sestra je sériový vrah, která zde skončila na druhém místě. Já osobně ji ale považuji za přeceněnou.


Která z knih zaujala vás? Nebo našli jste díky Goodreads Choice Awards knihy, které byste si rádi přečetli?


 
21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page