top of page

Jídlo na prvním místě & Whole 30


Kniha Whole30 si mě prostě našla. Zazářila na mě v předvánoční akční nabídce eshopu a opustila až o půl roku později. Za tu dobu jsem vyzkoušela nejen celý program Whole30, ale rozšířila své portfolio i o druhou knihu manželského páru Hartwigových, která vlastně Whole30 předcházela (zde je potřeba přihlédnout k tomu, jestli máte první nebo druhé vydání Jídla, došlo k drobným změnám, například v postoji k bramborám).

Jídlo na prvním místě popisuje vědecké základy popsaného stravovacího programu, vysvětluje, proč děláme nebo neděláme některé věci, proč jíme nebo nejíme některá jídla. Je rozdělena do kapitol podle jednotlivých skupin potravin (cukry, mléčné výrobky, alkohol) a za pomoci různých přirovnání popisuje, co se v těle děje po jejich konzumaci. Používá při tom názorné metafory, zejména mě zaujali vyhazovači v nočním klubu. 

Občas jsem si sice připadala zahlcena vědeckými výrazy, jelikož moje vzdělání v oblasti biologie poněkud pokulhává, ale nemusíte mít obavu z nepochopení. Právě díky metaforám jsou různé složky převedeny na něco představitelnějšího, podobně jako v kresleném seriálu Byl jednou jeden život.


​Dalším důvodem je častý nešvar populárně naučných knih zejména americké provenience, kterým trpí více druhá kniha, Whole30, a totiž neustálé omílání už několikrát zmíněných dat. Ano, Melissa s Dallasem vám to ještě aspoň třikrát zopakují.


Ačkoli se v knize Jídlo na prvním místě nachází příloha s několika základními recepty, na konkrétní aplikace programu se zaměřuje druhá, formátově větší kniha Whole30. Její poslední třetinu tvoří prakticky jen recepty vybavené velkými plnobarevnými fotografiemi.

Její teoretická část je však vystavěna trochu jinak. Zaměřuje se na konkrétní otázky a situace, které by v programu mohly nastat (jak se chovat na party, pracovním obědě, návštěvě babičky...). Dozvídáme se tedy například to, jak program upravit v těhotenství, pro malé děti nebo při nějakém závažném onemocnění.


Paleo mýtů zbavené


Z pouhého konstatování faktu, že v paleo stravě jsou vyloučeny veškeré obiloviny, přidané cukry, luštěniny, alkohol, mléko a mléčné výrobky, vyvstává tradiční otázka: "A co vlastně jíš?"

Zejména maso, vajíčka a hodně, opravdu hodně zeleniny. K tomu trochu ovoce a ořechů (nikoli však arašídů, ty patří mezi luštěniny) a také zdravý tuk. Ano, program Whole30 pomáhá detabuizovat tuk jako veškerý zdroj zla a naopak těžiště přesouvá k některým druhům sacharidů.

Běžná porce by proto měla obsahovat na palec tuku, na dlaň bílkovin a zbytek talíře obložit zeleninou, podávejte třikrát denně a bez svačin. Zdá se vám to kruté? Krutější než představa, že i drobná dívka by měla sníst tři nebo čtyři vejce v jedné porci? Věřte mi, tělo si po pár dnech, nejdéle dvou týdnech zvykne a přizpůsobí se.

Co ale považuji za nejtěžší, je zbavit se cukrového démona. Zakázány jsou také všechny potraviny, které za pomoci "povolených" ingrediencí vytvářejí ne úplně vhodná jídla (např. lívance z banánů a vajíček).

Stravovat se tímto způsobem je časově poměrně náročné, protože téměř není možné navštěvovat restaurační zařízení. Veškerá jídla je nutné připravit z primárních surovin, abyste si byli jisti, že opravdu neobsahují něco nepovoleného. A toto dodržujete 30 dnů, za které se tělo vyčistí od zánětlivých pozůstatků. Neexistuje uklouznutí. Kostička čokolády a vracíte se na start. Tomu říkají Melissa a Dallas "tvrdá láska".

Po třiceti dnech máte možnost začít postupně zařazovat jednotlivé skupiny potravin, abyste objevili, které vám vyhovují. Můžete tak třeba zjistit, že vaše tělo nemá až tak moc rádo laktózu (jako třeba to moje) nebo že dokonce trpíte celiakií. A nebo je všechno OK a pak se můžete svobodně rozhodnout, co budete nebo nebudete jíst. Další možností je v programu setrvat déle. Lze tak dosáhnout Whole60 nebo klidně i Whole365, když budete chtít.

Moje tělo se po prvním dokončení programu cítilo vážně dobře, o dost mi polevila senná rýma a dnes, když si chci dát nějaké jídlo ze skupiny "nepovolených", více přemýšlím o tom, proč si ho chci dát.


Nemám ráda, když někdo odsuzuje cokoli, aniž by si o tom něco zjistil. A tak jsem se doslechla, že paleo strava je strašná, protože se v ní jí syrové maso. Na to musím odpovědět: "Miluju tatarák!" Ale v knihách manželů Hartwigových není o syrovém mase ani zmínka. Není to ani raw strava, spíš bezlepková a bezlaktózová dieta dotažená do extrému. Není o tom něco nahrazovat, pro mě byla spíš výzvou, jak vytvořit úplně nová a úžasná jídla.

Na Facebooku lze najít podpůrnou skupinu, kde je možné se na cokoli k programu zeptat, a také už existuje původní česká paleo/whole kuchařka.


 

Melissa a Dallas Hartwigovi

Vydal: Jan Melvil Publishing

Překlad: Libuše Mohelská


Jídlo na prvním místě: 1. vydání, 2014. ISBN:  978-80-87270-67-7.

2. aktualizované vydání, 2015. E-book.


Whole30: 2015. ISBN: 978-80-87270-76-9.

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

No future

Jak na sítě

bottom of page