top of page

Jak se udržuji fit a v kondici

Ehm... pravdu? Nijak.


Ale fascinuje mě, nakolik se autorka blogerské výzvy Na blogu záleží trefila s aktuálností některých témat. Třeba tohoto. Mnozí z nás nejspíš kvůli karanténní situaci, ať už vědomě či nevědomě, omezili pohyb, a tak najednou, když mají zase vyjít ze svých brlohů, zjišťují, že se nevejdou do oblečení.


A protože jsme na knižním blogu, přináším opět výběr titulů doplněných o aplikace, které mně osobně kdysi pomohly dostat se do kondice, a až budu připravená a pevně rozhodnutá, opět na režimy, které popisují, najedu. Protože karanténní kila se do plavek nevejdou. Vyzkoušeno za vás.


Whole 30 a Jídlo na prvním místě


Manželé Hartwigovi ve svých knihách popisují systém stravování, který lze nazvat přísnější paleo. Základ je stejný, ale některé potraviny, které tradiční paleo povoluje, jako třeba med, nejsou ve Whole 30 žádoucí.


Jedná se o systém, ve kterém na 30 dní vyřadíte ze stravy všechny alergeny a v optimálním případě najedete na přirozeně nízkosacharidovou stravu, takže vaše tělo začne spalovat tuky a úplně jiným způsobem pracovat s vlastní energií. Navíc se očistí od věcí, které dráždily váš trávicí trakt, takže po třiceti dnech, pokud se rozhodnete, můžete postupně začít testovat jednotlivé složky klasické stravy a zjistit tak, které z nich vašemu organizmu nevyhovují.


Ve zkratce se stravujete tak, že každá vaše porce obsahuje na dlaň bílkovin, na palec tuku a zbytek talíře obložíte zeleninou. Nejíte nic, co obsahuje obiloviny, přidané cukry, luštěniny, mléko a výrobky z něj a alkohol. Standardem jsou tři jídla denně, pokud potřebujete svačinu, dáte si pár oříšků, ale vzhledem k vydatnosti takové porce a množství sytícího tuku by se tělo během dvou týdnů mělo přizpůsobit a žádné zobání mezi hlavními jídly nevyžadovat. Zbytek je o vůli.


Jídlo na prvním místě popisuje, proč a jak je tato metoda úspěšná a co se v těle děje s klasickou rafinovanou stravou. Whole 30 je potom doplňkovou publikací, která se zaměřuje spíš na konkrétní recepty a postupy, včetně návrhu na nákup a toho, co byste měli mít doma k dispozici.


Pokud si nejste jistí, jestli takový postup bude ten pravý pro vás, doporučuji zhlédnout na YouTube video Margit Slimákové, ve kterém popisuje, jaký vliv mají cukry, tuky a bílkoviny na lidský organizmus a proč je výhodné přejít na nízkosacharidovou stravu. Systém manželů Hartwigových vás navíc naučí, které potraviny, i kdyby byly v rámci systému povolené, nedělají vašemu tělu dobře.


Třicet dnů bez porušení zní dost krutě, ale věřte mi, jakmile si jednou zvyknete na ten skvělý pocit, jen těžko se od něj odchází. Je ovšem problém se stravovat nejen v restauracích, ale i u známých a rodičů. Málokdo má totiž skutečně pochopení.


Zombies! Run!


Nebaví mě běhat. Fakt strašně moc. Našla jsem ale jeden způsob, který mi tuto činnost pomáhá udělat snesitelnější. Začalo to mobilní aplikací Zombies, Run! 5K, která vás má naučit uběhnout 5 km v kuse. Jednotlivá cvičení jsou rozplánovaná na tři dny v týdnu a obsahují střídající se rychlé a pomalé pasáže a různé rozcvičky včetně dřepů a protahování. Jednoduše nasadíte sluchátka a utíkáte před zombíky.


Velmi záhy jsem ale přešla na hlavní verzi, tedy Zombies, Run! bez 5K. Ta na mě do jisté míry funguje díky gamifikaci. Po cestě, kterou uběhnete (ale můžete klidně i jen jít) sbíráte předměty, které potom virtuálně vyměňujete za vylepšení svého tábora, kam jste se uchýlili společně s jinými lidmi a kde se skrýváte před zombíky.


Při běhu můžete poslouchat vlastní hudbu, ale občas se vám (samozřejmě anglicky) do sluchátek ozve nějaká část příběhu, většinou jsou to instrukce typu: "Hele, kdybys běžela támhle k té věži, možná tam najdeš nějaké lékárničky." nebo "Dneska se k tobě přidá Runner 2 a vezme tě na prohlídku okolí." případně "Utíkej, máš za sebou hordu zombíků!"


K této aplikaci vznikla také stejnojmenná kniha, jejíž autorkou je Naomi Alderman, kterou i u nás můžete znát díky knize Napětí. Popisuje různé tipy na domácí cvičení, udržování zahrádky, ale také zhotovení rádiopřijímače ze součástek z ledničky a tak.


Withings


Firmu, jejíž produkty jsem si před lety pořizovala pod značkou Withings, mezi tím koupila Nokia, takže dnes už nese její logo. Jedná se o sérii elektroniky pro osobní měření a zdraví. Mým prvním byly chytré hodinky, později digitální váha. A samozřejmě mobilní aplikace. Ta v sobě sbírá data z různých dalších aplikací včetně Apple zdraví, výše zmíněného Zombies Run a menstruačního kalendáře.


Pokud stoupnu na váhu, vidím okamžitě úbytek (nebo v mém případě nárůst) hmotnosti včetně tělesného tuku, srdeční tep a pak takové záležitosti jako množství CO2 a teplotu v místnosti a předpověď počasí na nadcházející den.


Chytré hodinky jsou vodotěsné a baterie se mění jednou za půl až třičtvrtě roku, takže je lze používat celodenně, měří spánkové cykly a sportovní aktivity a lze s nimi dokonce plavat. Bohužel jsem si půl roku po hodinkách Withings pořídila Apple Watch, takže se staly mými hodinkami pouze na spaní a plavání, poté co došla baterka, už se bez nich obejdu úplně. Pokud ale uvažujete o koupi chytrých a zároveň elegantních hodinek, Withings/Nokia můžu vřele doporučit. Každý rok mají nějaké inovace, takže ty současné budou zas o trochu chytřejší a přesnější v měření.


Kombinace k nezaplacení


Toto jsou tedy mé tipy, jak se udržovat fit. Je potřeba si uvědomit, že některé z principů jdou proti sobě, a tak musí nastoupit zdravý rozum a tento nesoulad korigovat. Například systém Whole 30 požaduje, abyste po celých 30 dnů nestoupali na váhu a nestresovali se. Proti tomu Withings se vás bude snažit přesvědčit, že se máte vážit každý den pokud možno ve stejnou dobu. Paleo způsoby zase doporučují kratší intervaly vyšší silové aktivity, takže nastavit si běžeckou trasu na třičtvrtě hodiny se v tomto smyslu bude míjet s doporučením.


Ono je ale asi lepší dělat něco než nedělat nic. A vlastně k tomu nepotřebujete ani drahou techniku, ani chytré knihy. Koukněte na videa zmíněné Margit Slimákové a uvidíte.



Jaké knihy, aplikace a další tipy fungují vám?

 

Právě začínám číst:





Tento příspěvek vznikl v rámci blogerské výzvy Na blogu záleží.


16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page