top of page

Hunger Games | Audiokniha


Audioknihu Hunger Games jsem pořídila po té, co jsem se celá nadšená vrátila z kina z první poloviny třetího dílu, honem dokoukala předchozí dva díly a hledala pokračování. Knihu tři v jednom mám doma už pěkně dlouho, ale právě kvůli její tloušťce se mi do ní nechtělo. A tak jsem objevila audioknihu.


Na Audiotéce již byla dostupná, ale zatím ji nešlo stáhnout do mobilní aplikace, protože se čekalo na schválení společností Apple. Když jsem se konečně dočkala, uvědomila jsem si, že bych klidně ještě pár dnů vydržela, jen kdyby nahrávka byla opravdu kvalitní (copak si toho nikdo nevšiml?).


První díl Aréna smrti nese všechny znaky prvního dílu: počáteční nadšení, detailní vykreslování postav a reálií světa, uvěřitelný příběh, který jsem sice znala z filmové verze, ale knižní předloha má vždy něco navíc, co film prostě nezobrazí.Věděla jsem, do čeho jdu, takže jsem nebyla překvapená. Vlastně se mi první díl líbil asi nejvíc z celé trilogie.


Druhý díl Vražedná pomsta byl pro mě prostě jen pokračováním. Asi něco jako prostřední díly Stmívání, kdy stejně víte, že se vezmou, takže na co ta omáčka mezi tím.


Na třetí díl mám poněkud rozpačitý náhled. Film mě fakt bavil, ale knižní předlohu nesnáším. Z Katniss jako by někdo vysál mozek. Nebo jí možná dvoje předchozí hry ublížily víc, než si připouštíme. Příběh je podivně spletitý, hlavně je brutální (ano, chceme, aby všichni její přátelé trpěli a Katniss tak mohla být ještě větší hrdinkou/chudinkou) a končí podle mě nikoli vystřízlivěním nebo dospělostí hlavní "hrdinky", nýbrž zahozením vlastních zásad.



Hřebíčkem do rakve třetího dílu bylo mizerné editorské zpracování. Tereza Bebarová je skvělá herečka i dabérka, jako hlas Katniss mi vyloženě seděla, zvládla se vžít do ponuré atmosféry i věčného váhání "hrdinky". Problém spočívá v tom, že verze, kterou jsem si stáhla, je uspěchaná.


Na mnoha místech nejsou vystříhané přeřeky, ale třeba to byl jen způsob, jak si udržet posluchačovu pozornost při jinak nepříliš vydařeném zakončení ságy. První dva díly byly v tomto ohledu bezchybné (nebo alespoň já si s odstupem času na výraznější prohřešky nepamatuji), Síla vzdoru si to bohatě vybrala za celou trilogii. Bylo jich fakt moc.


Na závěrečný díl ságy mám v plánu do kina zajít, abych se podívala, jestli tvůrci zvládli vylepšit tento díl stejně, jako se jim to povedlo u první poloviny Síly vzdoru.



 

Suzanne Collins

Načetla: Tereza Bebarová

Vydal: Fragment, 2014


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page