top of page

Eragon | Audiokniha


Knihu Eragon jsem poprvé četla na střední škole v době, kdy byla novinkou (ano, vlastním první vydání). Možná i proto, že autor byl jen o kousek starší než já (a vlastně stále je, jen už to po deseti letech ztrácí kouzlo), jsem si příběh zamilovala.


Následující díly jsem potom kupovala, ale nečetla. A o pár let později, když jsem se rozhodla přečíst Eldesta, jsem už nevěděla, o čem byl Eragon. Takže tentokrát jsem četla Eragona s Eldestem. Nastala další pauza.


A potom přišel Martin Stránský.


Jeho hlas známe jako Doktora House, jeho tvář je tváří jiného nerudného lékaře z televizních seriálů, nezapomenutelný byl na divadelních prknech jako Bertie ve hře Králova řeč.


Zpočátku jsem měla obavu, že jeho hlas bude příliš hrubý, cynický nebo poznamenaný televizními rolemi pro poněkud odlišný žánr, jakým dračí fantasy je. Jakožto skvělý herec však zvládá různé hlasové polohy a rozpoložení, takže jsem si na něj rychle zvykla a postupem času musím zkonstatovat, že bych neměnila.


Audiokniha je dobře zpracovaná, nepamatuji se na přeřeky a nedodělky.



Příběh je pro mě nostalgickou vzpomínkou na dobu, kdy jsem myslela, že nic lepšího si dlouho nepřečtu. Přečetla, záhy přišla Abhorsenka, ale ani tak nechápu některé negativní komentáře na Goodreads. Plagiát Pána prstenů? Významná inspirace možná, ale tak přeci fantazie funguje, ne? Nebudete vědět, co je jednorožec, když nebudete znát koně a rohy. A koho Pán prstenů neovlivnil? Christopherovi bylo prý asi 16, když knihu psal. Nenazvala bych jeho počin zázračným, nýbrž poplatným zkušenostem. A na svou dobu dost dobrým.


Příběh chlapce a draka, dobrodružství a lásky je nejspíš tím, co si sám autor v dospívání přál prožívat. A napsal to dostatečně čtivě na to, aby čtenáři jako zběsilí kupovali druhý díl. A třetí. A dokonce i čtvrtý, i když se původně mělo jednat o trilogii. A o deset let později se příběhu chopili tvůrci audioknih, našli jí skvělého herce a znovu tak oživili Eragonův příběh v nové podobě. A to je přeci skvělé, nebo ne?


 

Eragon

Odkaz dračích jezdců #1

Christopher Paolini

Načetl: Martin Stránský

Vydal: Fragment, 2014

Délka: 18 hodin, 44 minut


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page