top of page

Eldest | Audiokniha


U této knihy nechci podlehnout ani nadšeným komentářům, ani těm spíše hanlivým, protože se domnívám, že pravda leží někde uprostřed.


Tahle kniha není ani skvělá ani převratná, ale je dostatečně čtivě napsaná na to, abychom sledovali osudy Eragona po velké bitvě. Ano, značná část knihy pojednává o tom, jak obávaný Stínovrah pořád dokola opakuje ty stejné školácké chyby, jak ho sužují bolesti ze zranění a jak se pokouší o lásku předem odsouzenou k zániku (i když ne, že bych mu nefandila). Tyto kapitoly jsou však vyváženy příběhem jeho bratrance Rorana, jehož osud, a celé vesnice s ním, se vyvíjí nadmíru zajímavě (a možná je místy chytlavější a čtivější než příběh samotného Eragona).


Rozuzlení této knihy pro mě bylo při prvním čtení před mnoha lety opravdu překvapením. Nyní jsem již věděla, co čekat, a závěrečná bitva tohoto dílu mě spíše nebavila, ale na další díly se těším zejména proto, že jsem je nečetla. Jsem tedy zvědavá, kam osud (či spisovatel) nasměroval Eragona a jeho příbuzenstvo.



Audiokniha je kvalitně zpracovaná. Martin Stránský opět zazářil, chyby a přeřeky jsem žádné neodhalila. Už si neumím představit, že by knihu (či další díly) četl někdo jiný (a naštěstí nečetl). Jen jednu výtku mám: v poslední době používají audioknihy, zejména jiných vydavatelství, mezi kapitolami znělky nebo nějaké zvukové předěly. U této knihy vyloženě chybí a občas je mezera mezi kapitolami téměř neznatelná. Pár vteřin navíc by pomohlo. Nejednou se mi stalo, že jsem se divila, kde se tam najednou vzala nějaká postava, než mi došlo, že už je to nová kapitola s jinou dějovou linií.


Ideální letní čtení. I poslech.

 

Eldest

Odkaz dračích jezdců #2

Christopher Paolini

Načetl: Martin Stránský

Vydal: Fragment, 2013

Délka: 24 hodin, 40 minut


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page