top of page

Dospělost je mýtus | Komiks


Už samotný název této knihy zní jako něco, co dlouhodobě pociťuji, co mě vystihuje a co bezpodmínečně musím mít. Přiznávám, že jsem Sarah's Scribbles nesledovala, ale ihned po dočtení začala (na Facebooku).

Dospělost je mýtus je kniha složená z obrázků, které dokazují, že mladí dospělí vůbec nejsou dospělí. Jejich světu vládne prokrastinace, jablečné technologie, děloha (alepoň některým) a bílý sarkastický králíček. Sarah představuje rozcuchanou introvertku v pruhovaném tričku, která miluje knihy, samotu a uklízení, zejména když má psát seminárku do školy. Že by inspirace skutečnými lidmi, nedej bože autobiografie?

Kresba, kterou se vyznačuje tento komiks, je jednoduchá, značně stylizovaná, ale zato na první pohled rozeznatelná. Sarah se nezatěžuje detaily, pokud nejsou nezbytné k pochopení pointy příběhu (vlasy na stránce o kondicionéru, krajková podprsenka ve stripech o spodním prádle, chlupaté nohy ve scénách o... inu... chlupatých nohou). Líbí se mi způsob, jakým personifikuje dělohu a staví ji do role nezávislé entity snažící se nabourat společenský život své majitelky.

Upřímně, čekala jsem, že se pobavím více. Mnoho scén je spíše k zamyšlení a zjištění, že jakkoli "to" v komiksu vypadá trhle, se "to" ve skutečnosti děje. Jako třeba ta část s prokrastinačním úklidem. Ano, v této scéně se poznal snad každý student vysoké školy. Naprosto trefně jsou popsány situace o internetové diskuzi nebo převedení Facebooku do reálného života. Opět jsou ale spíš k zamyšlení než pobavení.

Kniha mě tedy zklamala co se vtipnosti týče, naprosto mi to ale vynahradila svým povzneseným pohledem nad problémy současných mladých dospělých, do jejichž kategorie již bohužel přestávám patřit. Pokud potřebujete vědět, jak výrobci číslují oblečení, nebojte se po této knize sáhnout.



 
Sarah Andersen

​Vydal: CooBoo, 2016. ISBN: 978-80-7544-219-2.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Srdcerváči

bottom of page