top of page

Dneska žádnou novou knihu...

Při otázce, za co nejvíc utrácím, není odpověď na knižním blogu až tak těžké najít. Jasně že jsou to knihy ve všech jejich podobách – nejen tištěné, ale také ty elektronické, audio, česky nebo v angličtině, jak to zrovna vyjde.


V absolutním měřítku bychom našli samozřejmě spoustu jiných věcí – bydlení, jídlo, doprava... to jsou ale většinou výdaje nezbytné, takže když mluvíme o utrácení, jistě by bylo vhodnější zamyslet se spíš nad výdaji zbytnými (i když každý knihomol vám zaručeně potvrdí, že knihy jsou také nezbytné, ale knížka vás nenakrmí a do práce nedoveze, takže proto je řadím sem).


Určitě znáte také takový ten měsíční cyklus:

  • přijde výplata – hurá, jdu si koupit, po čem srdce touží

  • týden po výplatě – tak že bychom to utrácení trochu zpomalili

  • dva týdny po výplatě – bacha, nebo zas nebude na jídlo

  • týden před výplatou – proč jsem si tu knihu/boty/kravinu na Aliexpressu kupovala...


Pravidelně si každý měsíc říkám, jak si nebudu kupovat nové knihy, protože jich doma mám desítky až stovky nepřečtených, do toho dělám v knihovně, a navíc už je nemám kam dávat. Recenzní výtisky nedostávám, nebo jen velmi výjimečně, jen audioknižní kousky, které naštěstí nezabírají místo. Přesto mě tato situace vlastně dostává do dvojího stresu: nestíhám číst a mám hlad. Proč to tedy dělám?


Je to závislost jako každá jiná, tak proto. Před rokem jsem si dala předsevzetí, že si nebudu kupovat nové knihy, vyjma veletrhu Svět knihy a narozeninové a povánoční akce. Vydržela jsem to asi dva měsíce, protože pak jsou tu ještě události jako Velký knižní čtvrtek, vycházejí super novinky, bez kterých se zaručeně neobejdu, a moje předsevzetí šlo do háje.


Chtěla bych říct, že odteď budu za knihy utrácet méně, ale vím, že bych lhala. V podstatě každý měsíc vyjde aspoň jedna, bez které nelze žít, někdo mi ji doporučí, objeví se hype a já mám najednou pocit, že zkrátka nemůžu zůstat pozadu.


Třeba teď za měsíc, přesněji 19. března, proběhne další Velký knižní čtvrtek, na který přijede Sarah Perry, autorka Nestvůry z Essexu a Po mně potopa, které při té příležitosti vyjde nová kniha Melmoth. Jasně, že ji budu muset mít. A kdo ví, co všechno vyjde spolu s ní v tento jeden den, jaký další autor nás poctí svou návštěvou?


A potom přijde další fáze nezměrného utrácení, která se většinou projevuje v obchodech s nábytkem, kde je potřeba sehnat nové knihovny...


 

Za co nejvíce utrácíte vy? Napište mi do komentáře. Můžete to udělat po registraci, kterou se zároveň dostáváte do slosování o knihy. Více v sekci Soutěže.


Tento příspěvek vznikl v rámci blogerské výzvy Na blogu záleží.

 

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page