top of page

Dívka z inkoustu a hvězd

Aktualizováno: 16. 10. 2020



Příběh zapomenutého ostrova kdesi mezi fiktivní Evropou a ještě fiktivnější Afrikou se začal psát před tisíci lety, kdy Arinta, dívka z legend, porazila zlého démona sídlícího v temném podzemí. Tato legenda nyní ožívá, a to především díky Isabele, vypravěčce příběhu o dívce z inkoustu a hvězd.


Isabela je třináctileté děvče, dcera místního kartografa, na svůj věk dost malá. Příliš přátel nemá, jednu kamarádku ale přeci: guvernérovu dceru. Guvernér se ale na ostrově netěší velké přízni, právě naopak – bojí se ho i zvířata, ptáci odlétli, koupání v moři je zakázáno a nikdo nesmí ani opustit hranice městečka.



Potom se ale stane něco tak strašlivého, že to i samotného hrůzovládce donutí k činu: jeho dcera se ztratí.

Jediná Isabela ví, co má dělat. Je přeci dcerou kartografa! Musí se tak dostat do záchranné výpravy, ale jak, když je jen třináctileté neduživé děvče?


Spolu s dívkou a jejími přáteli i nepřáteli se vydáváme objevovat tajemství ostrova Joya. Tato dobrodružná výprava se bohužel nevyhýbá některým klišé (za všechna zmiňme dívku v chlapeckých šatech, kterou samozřejmě nikdo neodhalí) a z dospělého pohledu nelogičnostem (viz zcéna: Kam by šla moje dcera? Kterým směrem je nějaká vesnice? Vykašlou se na veškeré stopy a mění směr, ačkoli guvernérova dcera u sebe nemá mapu ostrova.)


Vzhledem k cílové skupině knihy, kterou lze podle věku hlavních postav odhadnout na 10 až 12 let, se však jedná o mimořádně zajímavé dobrodružství. Kniha se sice asi nestane Robinsonem pro příští generace (navíc dívčí populaci), má ale velký potenciál zabavit a možná i přitáhnout ne tak nadšené čtenářky.


Silnou devizou Dívky z inkoustu a hvězd je totiž její grafické zpracování. Vzhledem k Isabelině zálibě – kartografii, jsou mapky v podstatě samozřejmostí. Ostatní motivy, které nalezneme na okrajích stránek, však knihu činí výjimečně krásnou.


Isabela se na svůj věk chová přirozeně. Není sice prvoplánově zamilovatelnou hrdinkou, je ale uvěřitelná (dobře, až na ten chlapecký vzhled). Stále věří v báje a legendy, a právě to jí zachrání život.


Britská autorka Kiran Millwood Hargrave má na svém kontě ještě minimálně tři další knihy, doufejme tedy, že Dívka z inkoustu a hvězd bude natolik úspěšná, aby vydavatelé uvažovali i o dalších překladech.

Funny fact: Domnívám se, že Isabela je míšenka nebo hodně snědý typ (černoška nejspíš ne). Napovídají tomu drobné náznaky v textu a také předpokládaná geografická poloha ostrova.



 
Kiran Millwood Hargrave: Dívka z inkoustu a hvězd

​Překlad: Kryštof Herold

Vydal: Fragment, 2017. ISBN: 978-80-253-3429-4. 

Reading copy z young adult festivalu Humbookfest


23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Geek girl

bottom of page