top of page

Český ráj | Audiokniha

Aktualizováno: 5. 4. 2020


Petr Čtvrtníček při letošním vyhlašování výsledků ankety Audiokniha roku přebíral dvě ceny: za nejlepšího interpreta v audioknize Citlivý člověk a za nejlepší jednohlasou četbu. Tou byl právě Český ráj od Jaroslava Rudiše. Po nejlepší dramatizaci, kterou se stala Jedlová samota, tak pokračuji v seriálu volně nazvaném Oceněné audioknihy.


O zápletce v případě této knihy nemůže být řeč, přesto se po jistých peripetiích dočkáme rozuzlení. Setkáváme se tu s partou chlapů, která se schází v sauně. Občas dorazí někdo, kdo se dlouho nezastavil, zdravé jádro je ale pevné. Vypravěčem je jeden z nich, nevíme který, ale na tom nesejde. Nemají jména, jen označení typu „ten, co je hasič“ nebo „ten, co býval taxikářem“, ale na tom také nesejde. Tohle není o jménech, tohle je o životě.


I přes množství hlasů vlastně děj vypráví jeden hlas, protože tam je, protože to on říká, co říká „ten, co se chystá do důchodu“. Nebylo proto potřeba hledat více interpretů, stačil jeden, který zvládne všechny naráz. Možná to zní zmatečně, možná překvapivě, ale Petr Čtvrtníček je právě v tomto oboru mužem na svém místě a zcela právem tak vytáhl tuto audioknihu na výsluní.



Rudišův knižní počin samotný na Databázi knih až tak vysoké hodnocení nemá. Možná za to můžou opakující se věty a situace, možná fakt, že na divadle či při Listování jednotlivé scény vyniknou lépe, možná právě ten metafyzický konec. Potom ale přišel Čtvrtníček a stal se králem sauny. Věřím, že bez něj by kniha byla opravdu o poznání nudnější.


Český ráj je jakousi sondou do soukromého mužského světa, kam můžu jakožto žena jen zvědavě nakouknout, ale asi jen těžko plně porozumět. Přesto si právě díky Čtvrtníčkovu podání lze ony protagonisty představovat (tedy ne do detailu, zpocení chlapi v sauně…), chápat jejich strasti a libovat si v tajemství, jež obestírá ta ženská polovina saunovacího prostoru. Celá kniha se odehrává v průběhu jednoho roku rozděleného po ročních obdobích, na jednotlivých osobách je tak znát i jakýsi posun či vývoj.



Pochvalu si zaslouží také hudební předěly. Ty tvoří jednoduchá a chytlavá melodie zahraná na hospodské, jakoby mírně rozladěné piáno, a podivný zvuk, jež vydává pravděpodobně nástroj zvaný kazoo. Ne, že by připomínaly saunu, ale atmosféru celého vyprávění doplňují velmi adekvátním způsobem. Není jich mnoho, ale ani málo, zkrátka tak akorát, aby podtrhly Čtvrníčkův výkon, ale nepřebily ho.


Jako celek na mě audiokniha Český ráj působí dojmem: „Sakra, tohle bylo dobrý,“ a jsem tak s hlasováním poroty zajedno.




Audioknihu vydává OneHotBook a k dostání je například na Audiolibrixu.












8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page