top of page

Brisingr | Audiokniha

Aktualizováno: 2. 2. 2020


Eragon se po událostech předchozích dvou dílů vydává opět do boje proti Galbatorixovi i démonům vlastní minulosti. Ve třetím díle můžeme sledovat nejen jeho kroky, ale též počínání Eragonova bratrance Rorana, který přivedl lid Carvahalu mezi Vardeny, a také vardenské panovnice Nasuady.


Eragon dospívá. Jeho rozhodnutí jsou čím dál vážnější a závažnější pro osudy mnoha dalších lidí. Hned v první akci této knihy musí slpnit slib, který dal Roranovi.



Společně zachraňují Katrinu, Roranovu vyvolenou, ze spárů Razaků. Tato záchrana však není jen o hrdinství a soubojích, ale též následcích, které plynou z Eragonových činů. Eragon si v průběhu této knihy projde množstvím mocenských bojůvek a intrik, aby si vydobyl své právoplatné místo.

Roranova dějová linie je plná bojů, násilí a krutosti. Roran je dobrým vůdcem oddílu, ale cesta k této pozici je dlážděna krví a většími či menšími bitkami, mnohdy až zbytečně krutými. Katrina se, po té, co se stane Roranovou právoplatnou ženou, přesouvá do role trpělivé a pečující manželky, protože nic jiného jí vlastně nezbývá. Je možná trochu škoda, že nedostala větší roli.


Nasuada je tvrdou vládkyní Vardenů. Její linie je možná překvapivá a aspoň pro mě jsou některé její části tím nejzajímavějším, co Brising nabízí. Také se tam vyskytuje spousta krutostí a zejména u zkoušky dlouhých mečů jsem žasla při představách, čeho je schopná. Asi nejsilnějším poselstvím jejího příběhu je snaha o emancipaci a sled těžkostí, které ji potkají jako ženu – vládkyni, jenž je však natolik cennou, že si ji Vardenové nemohou dovolit ztratit.


Svou vlastní kratičkou dějovou linku má i samotná dračice Safira, která je, světe div se, nucena se od Eragona vzdálit. Ačkoli je toto rozloučení bolestivé, není to to nejhorší, co ji v tomto díle potká.


Kniha Brisingr má vzhledem ke své délce spoustu úžasných momentů, které jsou však spojeny dohromady velkým množstvím popisů a vysvětlování. Kvůli tomu často ztrácí na tempu a zejména okamžiky mocenských intrik občas působí až únavně. Několik okamžiků mi vyloženě připadalo jako záměrné natahování děje (útok při Roranově svatbě), nebo aby mohlo dojít k další krutosti (zpochybnění Roranova vedení a následný souboj muže proti muži).


Audiokniha je opět načtená Martinem Stránským, který už k Eragonovi neodmyslitelně patří. Jeho přednes je skvělý a oceňuji i styl, kterým hovoří za poťouchlé ženské postavy: bylinkářku Angelu a kovářku Rhunön. Vzhledem ke spíše pomalému ději je i četba poněkud pomalejší, to však lze „vyrovnat“ mobilní aplikací Audiotéky, která umí četbu zrychlit bez zkreslení barvy hlasu. V tomto případě to byla idelání kombinace.



Brisingra jako audioknihu vydal Fragment už v roce 2013. Od té doby kvalita i obliba audioknih notně vzrostla, proto se mi ani nechce vyčítat úplnou absenci jakýchkoli zvukových předělů mezi kapitolami. Ano, chybí, ale totéž platí i pro předchozí díly.


Na závěr chci poděkovat Audiotéce, která mi Brisingra poskytla jako recenzní kousek, ačkoli se nejedná o novinku. Už brzy (15. 10. 2016) Českou republiku navštíví jeho autor, Christopher Paolini. Pokud vás minula dračí mánie před deseti lety, zkuste dát Eragonovi a jeho dračici Safiře šanci při této příležitosti. Možná se zrodí nové přátelství.

 

Brisingr

Odkaz dračích jezdců #3

Christopher Paolini

Čte: Martin Stránský

Vydal: Fragment, 2013.

Délka: 27 hod. 38 min.


Z důvodu ukončení partnerského programu Audiotéky jsou nyní odkazy přesměrovány na Audilolibrix.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page